Si te perfshihemi

10 mënyra për t’u përfshirë në Ditën e Internetit më të Sigurt

Dita e Internetit të Sigurt po afron me shpejtësi. Këtu janë disa mënyra të thjeshta për t’u përfshirë dhe promovuar këtë temë të rëndësishme në shkollën, klubin ose komunitetin tuaj.

1. Na ftoni për një bisedë në shkollën tuaj.
I nisur për Ditën më të Sigurt të Internetit 2018, programi Be In Ctrl është një burim arsimor i ciklit të ri SPHE që trajton çështjen e shtrëngimit dhe zhvatjes seksuale në internet. Burimi përfshin informacion për drejtuesit e shkollave, tre plane mësimore dhe mbështetet nga Programi i Shkollës Garda. Mësimi i parë mund të përdoret nga mësuesi i SPHE në klasë ose nga Gardaí që viziton studentët e ciklit të vogël në klasën SPHE. Për informacion se si të aksesoni këtë vizitë, kontaktoni stacionin tuaj lokal Garda ose Programin e Shkollave Garda. Ky mësim u jep studentëve një mundësi të kuptojnë se detyrimi seksual dhe zhvatja e fëmijëve në internet është një krim, për të rritur ndërgjegjësimin për komunikim të sigurt në internet dhe për të promovuar kërkimin dhe raportimin e ndihmës. Mësoni më shumë këtu: https://www.webwise.ie/beinctrl/

2. Organizoni një mbrëmje prindërore:
Përdorni Webwise Internet Safety Talk falas për Prindërit. Webwise ofron mbështetje për të ndihmuar prindërit të flasin me besim me fëmijët e tyre për përfitimet dhe rreziqet e mjedisit në internet. Prezantimi i prindërve Webwise është krijuar për të ndihmuar shkollat ​​që dëshirojnë të organizojnë mbrëmje prindërore të sigurisë në internet. Ne kemi prezantime gjithëpërfshirëse në dispozicion si për nivelin fillor ashtu edhe për atë të mesëm. Informacioni i përfshirë në prezantime mbulon temat kryesore për prindërit, duke përfshirë mediat sociale, kohën para ekranit, ngacmimin kibernetik, ndarjen e imazheve dhe përmban këshilla dhe mbështetje të ekspertëve. Ju gjithashtu mund t’u jepni prindërve qasje në qendrën tonë të prindërve këtu.

3. Drejtoni një konkurs posteri në shkollën tuaj.
Kundër ngacmimit kibernetik me një fushatë mesazhesh pozitive. Krijoni postera shumëngjyrësh kundër ngacmimit ose një tabelë njoftimesh me mendime emocionuese duke përdorur #Up2Us. Kompleti ndërveprues i krijimit të posterëve #Up2Us. Manuali, duke përfshirë kompletin, është në dispozicion FALAS për të porositur ose shkarkuar në www.webwise.ie/teachers/resources/.

4. Filloni një bisedë rreth pëlqimit në shkollën tuaj
Përdorni burimin e SPHE Lockers për të trajtuar tema të rëndësishme me studentët e nivelit të dytë, duke përfshirë sexting, fajësimin e viktimave, presionin e kolegëve dhe ndikimin në media. Filloni një bisedë rreth pëlqimit dhe fajësimit të viktimës duke përdorur një ekstrakt nga libri më i shitur i Louise O’Neills, duke e kërkuar atë në mësimin 3 të burimit Lockers. Hyni në mësim këtu: webwise.ie/lockers-lesson-3/

5. Promovoni ndarjen e përgjegjshme të fotografive
Luaj filmin vizatimor të shkurtër, The Photo, për të treguar se si shpërndarja e fotografive mund të dalë shpejt nga kontrolli. Më pas bëni studentët të përdorin kalkulatorë ose një stilolaps dhe letër për të plotësuar fletën e punës Going Viral. Ky aktivitet tregon se si, brenda pak minutash, një foto mund të ndahet me mijëra njerëz në internet. Videoja me foto është e disponueshme për ta parë këtu https://vimeo.com/109564466. Manuali MySelfie (që përmban fletën e punës Going Viral) është në dispozicion FALAS për të porositur ose shkarkuar në www.webwise.ie/teachers/resources/.

6. Debatoni çështjet:
Mbani një debat në këmbë rreth çështjeve që lidhen me sigurinë në internet dhe ndarjen e fotografive. Lexoni mocionet dhe bëni që studentët të tregojnë nëse janë dakord apo jo me deklaratën duke qëndruar nën shenjat e duhura. Këtu janë disa lëvizje të sugjeruara që mund të përdorni:
Imazhet e shpërndara në internet janë po aq të përhershme sa edhe tatuazhet
Pronari i një fotografie të postuar në internet është personi që e ka bërë atë dhe jo subjekti i fotografisë
Njerëzit duhet të jenë të lirë të postojnë çdo gjë që vendosin në internet
Kërkojuni disa njerëzve të shpjegojnë pse zgjodhën një anë të caktuar dhe u jepni njerëzve lirinë për të ndryshuar anë nëse janë të bindur nga argumentet e njerëzve të tjerë. Këtu kemi krijuar një plan mësimor për debatet.

7. Promovoni një internet më të sigurt dhe më të mirë mes studentëve duke përdorur prezantimet falas të Webwise Safer Internet Day.
Promovoni një internet më të sigurt dhe më të mirë mes studentëve duke përdorur prezantimet falas të Webwise Safer Internet Day. Prezantimet e shkruara janë krijuar posaçërisht për të ndihmuar shkollat/organizatat që marrin pjesë në Ditën e Internetit të Sigurt. Burimi mund të përdoret në një asamble të tërë shkolle ose brenda klasës. Prezantimet janë të disponueshme për nxënësit fillor dhe pas fillor dhe mbështeten nga aktivitete dhe materiale video.

8. Shikoni një video të sigurisë në internet.
Webwise ka krijuar një numër videosh që mbulojnë një sërë temash të sigurisë në internet. Videot mund të shihen këtu webwise.ie/video-resources/. Këto janë një fillestar i mirë për biseda mbi komunikimin dhe praktikat e sigurta në internet.

9. Regjistroni aktivitetet tuaja në faqen “Shkollat për DIS”
për të ndarë planet tuaja për Ditën e Internetit të Sigurt dhe merrni shiritat tuaj FALAS të Ditës së Internetit të Sigurt për të gjithë pjesëmarrësit tuaj. Shkolla, klubi ose organizata juaj do të paraqitet gjithashtu në hartën tonë të ngjarjeve. Vendosni shkollën tuaj në hartën tonë! Stoqet janë të kufizuara prandaj regjistrohu së shpejti!

10. Ndani ngjarjet dhe aktivitetet tuaja të Ditës së Internetit të Sigurt në mediat sociale dhe argëtohuni dhe shijoni festimin e Ditës së Internetit të Sigurt me mbi 135 vende të tjera.
Lidhu me ne në Facebook facebook.com/Webwise Instagram WebwiseIreland ose Twitter @Webwise_Ireland. Ju mund të keni një shans për të fituar disa çmime të shkëlqyera në konkursin tonë SID Awards. Ju lutemi kontrolloni përsëri për detaje së shpejti. Vizitoni faqen tonë të dedikuar webwise.ie/saferinternetday për lajme dhe ide.

Pse të mos shihni se çfarë po bëjnë vendet e tjera në mbarë botën duke vizituar www.saferinternetday.org. Shfletoni se çfarë po bëjnë vendet e tjera për të festuar Ditën e Internetit të Sigurt. A e dini se mbi 135 vende marrin pjesë në të gjithë globin, nga Australia në Zimbabve?!

10 Ways to get Involved in Safer Internet Day

10 mënyra për t’u përfshirë në Ditën e Internetit më të Sigurt

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është