Gjuha e urrejtjes / Tematikat

7 mënyra të testuara për të rritur mirëqenien dixhitale të familjes suaj

Bllokimet e Covid-19 kanë bërë që nivelet e kohës së ekranit të rriten lart mbi 100% dhe i kanë sjellë vëmendje urgjente konceptit të mirëqenies dixhitale. Por shumë përpara se koronavirusi të na prishte jetën, mjekët, psikologët, teknologët dhe ekspertët e mirëqenies si unë po jepnin zile paralajmëruese për dëmin e mundshëm të kohës së tepërt të ekranit dhe nevojën urgjente për ekuilibër.

Në këtë kohë kur përdorimi i teknologjisë nuk ka qenë kurrë më i rëndësishëm për familjet, ne menduam se do të ishte një moment i mirë për t’u kujtuar prindërve se mençuria për kohën e ekranit ekziston. Këtu ndaj disa këshilla për kohën e ekranit bazuar në raportin e Mirëqenies Dixhitale të Qustodio që unë njoh punë, si profesioniste e zënë dhe mamaja.

7 këshilla të mençura për kohën e ekranit për jetën:

Mendoni për vlerat që dëshironi të jetoni si familje. Çfarë është e rëndësishme për ju? Përdorni këto vlera për të menduar se si të përqendroni kohën dhe energjinë tuaj si familje dhe vendosni një rutinë për javën. Ju mund të përdorni një kontratë familjare për të rënë dakord për kufijtë kohorë të ekranit dhe për ta nënshkruar atë së bashku. Të qenit i hapur në lidhje me kontrollet që vendosni dhe arsyet pse, rritet blerja. Vajza ime e madhe donte të ishte në gjendje të vendoste gjithashtu për rregullat që zbatohen për mamanë!

Fikni ekranet (po, kjo përfshin TV) të paktën 1 orë para gjumit për të përmirësuar cilësinë e gjumit dhe për të shmangur dritën blu që është shoqëruar me prishjen e modeleve të gjumit. Akoma më mirë, plotësojeni atë orë me ca kohë cilësore duke lexuar, duke dëgjuar muzikë ose duke bërë banjë. Kjo është po aq e rëndësishme për të rriturit sa për fëmijët. Lajmet dhe mediat sociale mund të na shqetësojnë dhe ajo që na duhet tani është pushimi i duhur për të përballuar jetën e përditshme. Prandaj bëni një pushim nga lëvizja dhe fikuni para se të shkoni në shtrat.

Mbajini celularët nga tavolina e darkës. Rezistoni ndaj tundimit të pac biberonit dixhital ’(duke përdorur një pajisje dixhitale për ta mbajtur fëmijën tuaj të qetë gjatë darkës ose, në këto kohë, konferencave!). Pranoni që ndonjëherë fëmijët tuaj do të jenë përçarës. Eshte ne rregull! Ata janë fëmijë dhe është një pjesë e rëndësishme e rritjes.

Mos harroni se ju jeni një model. Vendosni telefonin tuaj dhe vendosni kontakt me sy me fëmijën tuaj. Ndërveprimet ballë për ballë janë thelbësore për fëmijët që mësojnë të shoqërohen dhe tani, sigurojnë lidhje të rëndësishme emocionale për të mbështetur fëmijët tanë në kohë të pasigurta. Tani po jetojmë kaq ngushtë me njëri-tjetrin, kemi mundësinë të përqafojmë ato miliona biseda një minutëshe që mund të jenë kaq formuese.

Vendosni kufij të qëndrueshëm kohorë të ekranit bazuar në moshën, pjekurinë mendore dhe res qëndrueshmërinë dixhitale të fëmijës suaj (kuptimi i tyre i rreziqeve në internet dhe aftësia e tyre për t’u marrë me to duke mos rënë në gracka dhe duke lajmëruar një prind ose një të rritur). Konsistenca është thelbësore, jo vetëm për ndjenjën e stabilitetit të fëmijës tuaj, por edhe për mendjen tuaj. Sigurisht, në rrethana të veçanta, pandemike ose ndryshe, mund t’ju duhet të zgjasni kufijtë tuaj të kohës në ekran për të lejuar arsimimin në internet ose thjesht për t’i dhënë vetes një pushim 15 minutësh, dhe kjo është në rregull. Thjesht përpiquni të jeni të qëndrueshëm në lidhje me ato zgjerime, duke u shpjeguar fëmijëve pse po ndodhin.

Shmangni kohën e ekranit për fëmijët nën moshën 2. Një valë e shpejtë për gjyshen në Skype, WhatsApp, Zoom ose çfarëdo që është aplikacioni juaj i preferuar për biseda video këto ditë është në rregull. Pse është e rëndësishme kjo? Për shkak se studimet kanë zbuluar se të vegjlit ende mësojnë shumë më tepër duke lëvizur në një mjedis pa ekran sesa gjithçka që mund të shikojnë në internet.

Pas 45 minutash maksimumi, bëni një ndërprerje të kohës në ekran për të mbrojtur sytë dhe lëvizur trupin tuaj për të paktën 20 minuta. Kjo është e rëndësishme për shëndetin e syve, shëndetin fizik dhe gjithashtu për të mësuar. Nëse nuk është e përshtatshme të dilni jashtë, unë u them vajzave të mia që të shtrihen dhe të shikojnë nga dritarja për të lejuar që sytë e tyre dhe trupat e tyre të përdorin muskuj të ndryshëm.

Më e rëndësishmja sidoqoftë, mos harroni se ne po jetojmë në kohë të jashtëzakonshme. Përderisa këto rekomandime mund të funksionojnë për familjen tuaj, ato nuk duhet të shtojnë presion të mëtejshëm në një kohë tashmë stresuese. Të gjithë po bëjmë më të mirën. Pra, si prind që kujdeset, jepi vetes një goditje të pasme. Ti mund ta bësh këtë.

7 mënyra të testuara për të rritur mirëqenien dixhitale të familjes suaj

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është