Këshilla

Këshilla / Prindërit

8 Këshillat Kryesore për Prindërit

Nr.1: Zbuloni internetin së bashku

Bëhu ai që fut fëmijën tënd në internet. Si për prindin ashtu edhe për fëmijën është një avantazh për të zbuluar internetin së bashku. Mundohuni të gjeni faqe në internet që janë argëtuese në mënyrë që së bashku të arrini një qëndrim pozitiv ndaj eksplorimit të internetit. Kjo mund ta bëjë më të lehtë ndarjen e përvojave pozitive dhe negative në të ardhmen.

Nr.2: Pajtohuni me rregullat e fëmijës suaj për përdorimin e internetit në shtëpinë tuaj

Mundohuni të arrini një marrëveshje me fëmijën tuaj mbi udhëzimet që zbatohen për përdorimin e internetit në shtëpinë tuaj. Këtu janë disa këshilla sa për fillim:

– Diskutoni kur dhe për sa kohë është e pranueshme që fëmija juaj të përdorë internet

– Pajtohuni se si të trajtoni informacionin personal (emri, adresa, telefoni, e-mail)

– Diskutoni se si të silleni ndaj të tjerëve

– Pajtohuni se çfarë lloj faqesh dhe aktivitetesh janë në rregull ose jo

– Ndiqni rregullat vetë! Ose të paktën shpjegoni pse rregullat janë të ndryshme për të rriturit.

Nr. 3: Inkurajoni fëmijën tuaj që të jetë i kujdesshëm kur zbulon informacione personale

Një rregull i thjeshtë për fëmijët më të vegjël duhet të jetë që fëmija të mos tregojë emrin, numrin e telefonit ose foton pa miratimin tuaj. Fëmijët më të rritur që përdorin faqet e rrjeteve sociale si Facebook duhet të inkurajohen të jenë selektivë në lidhje me atë informacion personal dhe fotografi që ata postojnë në hapësirat në internet. Pa marrë parasysh opsionet e privatësisë, kur permbajtja është në internet, atë nuk mund ta kontrolloni se kush e sheh atë ose se si përdoret.

Nr. 4: Flisni për rreziqet që lidhen me takimin fizik të “miqve” në internet

Të rriturit duhet të kuptojnë se interneti mund të jetë një vend takimi pozitiv për fëmijët, ku ata mund të njohin të rinj të tjerë dhe të bëjnë miq të rinj. Sidoqoftë, për siguri dhe për të shmangur përvojat e pakëndshme është e rëndësishme që fëmijët të mos takojnë të huaj që kanë njohur në internet pa u shoqëruar nga një i rritur që i besoni. Në çdo rast, fëmija duhet të ketë gjithmonë miratimin e prindërve të tyre së pari. Përveç kësaj, është gjithashtu një ide e mirë që të keni një plan të sigurt në rast dështimi, siç është thirrja e tyre menjëherë pasi të fillojë takimi, në mënyrë që ata të mund të shpëtojnë nëse nuk ndihen rehat.

Nr.5: Mësojeni fëmijën tuaj në lidhje me vlerësimin e informacionit dhe të qenit i vëmendshëm për informacionin që gjen në internet.

Shumica e fëmijëve përdorin internetin për të përmirësuar dhe zhvilluar njohuritë e tyre në lidhje me punën në shkollë dhe interesat personale. Fëmijët duhet të jenë të vetëdijshëm se jo të gjitha informacionet e gjetura në internet janë të sakta ose të rëndësishme. Tregoni fëmijës tuaj se si të kontrollojë informacionin që gjen duke e krahasuar me burime alternative për të njëjtën temë. Tregoju atyre uebfaqe të besueshme që mund të përdorin për të krahasuar informacionin.

Nr. 6: Mos jini shumë kritik ndaj eksplorimit të internetit nga fëmija juaj

Fëmijët mund të hasin material për të rritur rastësisht në internet. Gjithashtu, një fëmijë mund të kërkojë qëllimisht për faqe të tilla në internet; mos harroni se është e natyrshme që fëmijët të jenë kuriozë për materialin që nuk u lejohet atyre. Mundohuni ta përdorni këtë si një mënyrë për të diskutuar atë lloj të përmbajtjes me ta dhe mbase mund të bëni rregulla për këtë lloj aktiviteti. Jini realist në vlerësimin tuaj se si fëmija juaj përdor internetin.

Nr. 7: Lëreni fëmijën tuaj t’ju tregojë se çfarë dëshiron të bëjë në internet

Për të qenë në gjendje të udhëzoni fëmijën tuaj është e rëndësishme të kuptoni se si fëmijët përdorin internetin dhe të dini se çfarë u pëlqen të bëjnë në internet. Lëreni fëmijën tuaj t’ju tregojë se cilat uebfaqe u pëlqen t’i vizitojnë dhe çfarë bëjnë aty.

Nr. 8: Mos harroni se aspektet pozitive të internetit janë më të mëdha se ato negative

Interneti është një burim i shkëlqyeshëm edukativ dhe rekreativ për fëmijët. Inkurajoni fëmijën tuaj që ta shfrytëzojë atë në maksimum dhe të eksplorojë internetin në potencialin e tij të plotë.

8 Këshillat Kryesore për Prindërit

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është