Modulet

Modulet

Bullizmi në internet – Cyberbullying

Definicioni

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, bullizmi është agresioni i vazhdueshëm psikologjik/fizik ndaj një apo më shumë personash. Bullizmi përfshin çdo formë të ngacmimit, talljes, kërcënimit dhe cenimit të dinjitetit njerëzor dhe integritetit trupor të një ose më shumë individëve. Ndërkohë, CyberBullizmi është ngacmim që ndodh përmes pajisjeve dixhitale, si telefonat mobilë, kompjuterët dhe tabletët.

Të drejtat e njeriut

Bullizmi shkelë të drejtat e fëmijëve dhe adoleshentëve për arsim, shëndet dhe mirëqenie. Asnjë shtet nuk mund të sigurojë një edukim cilësor gjithëpërfshirës dhe të barabartë, nëse nxënësit përjetojnë dhunë apo bullizëm” – shkruhet në raportin “Pas shifrave: Fund dhunës në shkolla dhe bullizmit”.

Bullizmi ju privon nga e drejta e juaj për:

 • të qenë i lirë nga dhuna mendore, emocionale dhe fizike.
 • standardin më të lartë të arritshëm të shëndetit fizik dhe mendor.
 • mbijetesë dhe zhvillim.
 • të punuar dhe për të pasur një vend pune të drejtë dhe të sigurt.
 • kohën e lirë dhe për të luajtur.
 • arsimin
 • të marrë pjesë dhe për të dëgjuar zërin tuaj.
 • privatësi.

Ku ndodhë bullizmi?

Bullizmi në internet mund të ndodhë përmes SMS, Tekstit dhe aplikacioneve, ose në internet në media sociale, forume ose lojëra ku njerëzit mund të shikojnë, marrin pjesë ose ndajnë përmbajtje me njëri-tjetrin.

Çfarë përfshin bullizmi?

Bullizmi në internet përfshin dërgimin, postimin ose ndarjen e përmbajtjeve negative, të dëmshme, të rreme ose degraduese për dikë tjetër. Mund të përfshijë shkëmbimin e informacionit personal ose privat për dikë tjetër, duke shkaktuar siklet ose poshtërim. Disa ngacmime në internet kalojnë kufirin në sjellje të paligjshme ose kriminale.

Miti rreth bullizmit

Disa njerëz thonë se bullizmi është pjesë e përvojës së rritjes. Mirëpo bullizmi nuk është kurrë në rregull.

Si mund të ndikojë ngacmimi tek individët:

 • Të ndjehesh fajtor sikur është faji yt për gjithçka
 • Ndiheni të pashpresë dhe të ngecur sikur nuk mund të dilni nga situata
 • Ndiheni vetëm, sikur nuk keni askënd për t’ju ndihmuar
 • Ndiheni sikur nuk përshtateni me grupin shoqëror
 • Ndiheni të dëshpëruar dhe të refuzuar nga miqtë tuaj dhe grupe të tjera njerëzish
 • Ndiheni të pasigurt dhe të frikësuar
 • Ndiheni të hutuar dhe të stresuar duke u hamendur se çfarë të bëni dhe pse po ju ndodh kjo
 • Ndiheni të turpëruar që kjo po ju ndodh

 

Shkrimet dhe opinionet e autorëve nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht politikën ose pozicionin zyrtar të SIDA ose qeverisë suedeze.

Projekti u financua nga Agjencia Suedeze e Bashkëpunimit Ndërkombëtar për Zhvillim dhe u implementua nga Fondi për Zhvillimin e Komunitetit.

 

Bullizmi në internet – Cyberbullying

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është