Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga pranuesi. Përdoruesit e adhurojnë faktin që mund të ndajnë një moment të caktuar pa u ndërshkuar nga digitalisht – nuk duhet të mendojnë për mënyrën si do të shfaqen fotot, […]

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit mund të krijojnë dhe ngarkojnë videot e tyre, shumë prej të cilave shfaqin njerëz që sinkronizojnë buzët me këngët e njohura. Ju gjithashtu mund të shfletoni dhe të ndërveproni me […]

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është kur ndodh, por e kanë të vështirë të mbështjellin fjalët e përmbledhura rreth saj. Formalisht, ne e përkufizojmë atë si “dëm të qëllimshëm dhe të përsëritur të shkaktuar nëpërmjet përdorimit […]

10 Temat e Qytetarisë Dixhitale

Teknologjitë dixhitale dhe të qenit në internet u ofron të rinjve mundësi për të krijuar, luajtur, lidhur, shoqëruar dhe për të mësuar. Qytetaria dixhitale është aftësia për t’u angazhuar pozitivisht dhe në mënyrë aktive në shoqëri përmes përdorimit të teknologjisë dixhitale. Në mënyrë që të bëhen qytetarë dixhitalë efektivë, të rinjtë duhet të pajisen me […]

7 mënyra të testuara për të rritur mirëqenien dixhitale të familjes suaj

Bllokimet e Covid-19 kanë bërë që nivelet e kohës së ekranit të rriten lart mbi 100% dhe i kanë sjellë vëmendje urgjente konceptit të mirëqenies dixhitale. Por shumë përpara se koronavirusi të na prishte jetën, mjekët, psikologët, teknologët dhe ekspertët e mirëqenies si unë po jepnin zile paralajmëruese për dëmin e mundshëm të kohës së […]

Çfarë është radikalizimi?

Radikalizimi është një proces me të cilin individët, shpesh të rinjtë, kalojnë nga mbështetja e pikëpamjeve të moderuara të zakonshme në mbështetjen e pikëpamjeve ekstreme ideologjike. Ky proces mund të ndodhë në internet përmes ekspozimit ndaj dhe angazhimit me propagandë të dhunshme ideologjike, ose jashtë linje përmes rrjeteve ekstremiste. Radikalizimi i bën ata që janë […]

Çfarë është manipulimi e abuzimi seksual (grooming) në internet?

Ka shans që fëmija juaj të takojë njerëz në internet që nuk janë ata që thonë se janë. Grooming është një fjalë e përdorur për të përshkruar njerëzit që miqësohen me fëmijët në mënyrë që të përfitojnë prej tyre për qëllime seksuale. Shumë prindër shqetësohen për manipulimin në internet, prandaj është e rëndësishme të flisni […]

Të kesh një bisedë të hapur rreth reputacionit në internet

Për shumicën e prindërve, do të ishte e tmerrshme të gjenin përmbajtje të qartë ose fyese në faqen publike ose profilin e fëmijës së tyre për të parë të gjithë të tjerët. Një prind dëshiron atë që është më e mira për fëmijën e tij, dhe me siguri, ata dëshirojnë që fëmijët e tyre të […]

Çfarë është informacioni i rremë (Fake News)?

Këshilla për Mësuesit Informacion i rremë v Fake News Ekspertët tani rekomandojnë që të shmanget termi ‘lajme të rreme’, ose të paktën të kufizohet përdorimi i tij, pasi termi ‘lajme të rreme’ është i lidhur ngushtë me politikën dhe kjo lidhje mund të ngushtojë në mënyrë jo të mirë fokusin e çështjes. Termi ‘informacion i […]

Krijimi i Fjalëkalimeve të Forta

Fjalëkalimet janë thelbësore për internetin tonë në mënyrë të sigurt, megjithatë ndonjëherë mund të zbulojmë se po përdorim të njëjtin fjalëkalim për faqe të shumta ose zgjedhim gjëra që i kemi të lehta për t’u mbajtur mend. Nëse keni tendencë ta bëni këtë, duhet të jeni të vetëdijshëm se ka një shans më të lartë […]