10 Temat e Qytetarisë Dixhitale

Teknologjitë dixhitale dhe të qenit në internet u ofron të rinjve mundësi për të krijuar, luajtur, lidhur, shoqëruar dhe për të mësuar. Qytetaria dixhitale është aftësia për t’u angazhuar pozitivisht dhe në mënyrë aktive në shoqëri përmes përdorimit të teknologjisë dixhitale. Në mënyrë që të bëhen qytetarë dixhitalë efektivë, të rinjtë duhet të pajisen me […]

7 mënyra të testuara për të rritur mirëqenien dixhitale të familjes suaj

Bllokimet e Covid-19 kanë bërë që nivelet e kohës së ekranit të rriten lart mbi 100% dhe i kanë sjellë vëmendje urgjente konceptit të mirëqenies dixhitale. Por shumë përpara se koronavirusi të na prishte jetën, mjekët, psikologët, teknologët dhe ekspertët e mirëqenies si unë po jepnin zile paralajmëruese për dëmin e mundshëm të kohës së […]

Çfarë është radikalizimi?

Radikalizimi është një proces me të cilin individët, shpesh të rinjtë, kalojnë nga mbështetja e pikëpamjeve të moderuara të zakonshme në mbështetjen e pikëpamjeve ekstreme ideologjike. Ky proces mund të ndodhë në internet përmes ekspozimit ndaj dhe angazhimit me propagandë të dhunshme ideologjike, ose jashtë linje përmes rrjeteve ekstremiste. Radikalizimi i bën ata që janë […]

Çfarë është manipulimi e abuzimi seksual (grooming) në internet?

Ka shans që fëmija juaj të takojë njerëz në internet që nuk janë ata që thonë se janë. Grooming është një fjalë e përdorur për të përshkruar njerëzit që miqësohen me fëmijët në mënyrë që të përfitojnë prej tyre për qëllime seksuale. Shumë prindër shqetësohen për manipulimin në internet, prandaj është e rëndësishme të flisni […]

Të kesh një bisedë të hapur rreth reputacionit në internet

Për shumicën e prindërve, do të ishte e tmerrshme të gjenin përmbajtje të qartë ose fyese në faqen publike ose profilin e fëmijës së tyre për të parë të gjithë të tjerët. Një prind dëshiron atë që është më e mira për fëmijën e tij, dhe me siguri, ata dëshirojnë që fëmijët e tyre të […]

Çfarë është informacioni i rremë (Fake News)?

Këshilla për Mësuesit Informacion i rremë v Fake News Ekspertët tani rekomandojnë që të shmanget termi ‘lajme të rreme’, ose të paktën të kufizohet përdorimi i tij, pasi termi ‘lajme të rreme’ është i lidhur ngushtë me politikën dhe kjo lidhje mund të ngushtojë në mënyrë jo të mirë fokusin e çështjes. Termi ‘informacion i […]

Krijimi i Fjalëkalimeve të Forta

Fjalëkalimet janë thelbësore për internetin tonë në mënyrë të sigurt, megjithatë ndonjëherë mund të zbulojmë se po përdorim të njëjtin fjalëkalim për faqe të shumta ose zgjedhim gjëra që i kemi të lehta për t’u mbajtur mend. Nëse keni tendencë ta bëni këtë, duhet të jeni të vetëdijshëm se ka një shans më të lartë […]

Çfarë duhet të dinë prindërit për videolojërat me shumë lojtarë?

Një nga gjërat e para që çdo prind i mëson fëmijës së tij është të mos flasë me të huaj. Ndërsa ende është një këshillë e shkëlqyeshme, ajo është bërë më e komplikuar për prindërit sot pasi fëmijët e të gjitha moshave janë të lidhur dixhitalisht, veçanërisht ata që duan të luajnë lojëra video. Shumë […]

Mbrojtja e Shëndetit Mendor Online

Cilat janë hapat që duhet të ndërmarrin prindërit nëse ndiejnë se fëmija i tyre vuan nga problemi i shëndetit mendor për shkak të stresit dhe përdorimit të mediave sociale? Disa vjet më parë, kur fillova të studioj efektet e mediave sociale tek të rinjtë, shqetësimi ishte për aksesin në gjëra të tilla si pornografia dhe […]

5 gjërat që duhet të dini për bullizmin në internet

Qasja e sotme në teknologji lejon të rinjtë të lidhen dhe të komunikojnë në mënyra të reja dhe kuptimplota për të ndarë dhe parë ide dhe për të bashkëvepruar me kolegët e tyre. Ndërsa këto mundësi ofrojnë mënyra që të rinjtë të lidhen, ato gjithashtu paraqesin sfida të reja ndërsa prindërit përpiqen të sigurojnë që […]