Gjuha e urrejtjes / Tematikat

Çfarë duhet të dinë prindërit për videolojërat me shumë lojtarë?

Një nga gjërat e para që çdo prind i mëson fëmijës së tij është të mos flasë me të huaj. Ndërsa ende është një këshillë e shkëlqyeshme, ajo është bërë më e komplikuar për prindërit sot pasi fëmijët e të gjitha moshave janë të lidhur dixhitalisht, veçanërisht ata që duan të luajnë lojëra video. Shumë video lojëra të njohura u lejojnë lojtarëve të komunikojnë në internet përmes bisedës me zë, tekst ose edhe me video dhe nuk është gjithmonë aq e lehtë për ne prindërit të dimë se kush është pjesë e bisedës.

Për të inkurajuar fëmijët tuaj të bëjnë zgjedhje të sigurta kur luajnë lojëra në internet, këtu janë disa hapa që mund të marrin prindërit dhe kujdestarët.

Para se të shtypin “Start”

Diskutoni dhe Vendosni Rregullat:

Hapi i parë është të filloni një bisedë të hapur, pa gjykim me fëmijët tuaj për të mësuar më shumë rreth llojeve të lojërave video që ata janë të interesuar të luajnë. A po hapin botën e tyre Minecraft (Të gjithë 10+) për të lejuar të tjerët të luajnë dhe të ndërtojnë botë me ta? Kur është ndeshja tjetër me miqtë e tyre në Fortnite (Adoleshentë 13+) dhe kush po fiton? Çfarë po luajnë miqtë e tyre?

Pasi që ju dhe familja juaj të keni një kuptim themelor të lojërave që fëmijët tuaj pëlqejnë të luajnë, është koha të vendosni kufij të qartë. Fatmirësisht, Udhëzuesi ynë i Diskutimit Familjar sugjeron një numër pyetjesh që mund të bëni për ta filluar këtë, pavarësisht se sa vjeç janë fëmijët tuaj.

Kur bëhet fjalë për të zhvilluar këtë diskutim me fëmijët më të mëdhenj, është e rëndësishme t’i bëni ata të ndihen sikur kanë një farë shkalle agjenturore gjatë procesit. Fuqizimi i fëmijëve dhe ndërtimi i rezistencës është pika e këtyre bisedave, në fund të fundit, prandaj qëndroni të hapur për kontributin e tyre. Hyrja në këto biseda me qëllimin e përbashkët për të vendosur kufij dhe për të rënë dakord për atë që funksionon dhe çfarë jo është shpesh më e pëlqyeshme se alternativa më e rreptë… dhe më e tensionuar.

Në mënyrë që të siguroheni që fëmijët tuaj nuk do të përfundojnë së ndërvepruari me askënd në internet, është e rëndësishme të ndihmoni në drejtimin e fëmijëve tuaj në zgjedhjen me kë të jenë miq në internet. Veçanërisht me adoleshentët, një pikë e mirë fillestare mund të jetë vendosja e një rregulli të shpejtë dhe të shpejtë për të lejuar që vetëm fëmijët e tjerë që fëmijët tuaj i njohin nga shkolla dhe jashtëshkollorët të jenë shokë loje në internet. Ose mund të dëshironi të vendosni një rregull që u kërkon fëmijëve tuaj të marrin miratimin tuaj për të pranuar çdo kërkesë për miqësi, në mënyrë që të mund të merrni pjesë në vendimin kur një i njohur në internet mund të bëhet një mik në internet. Ndërsa koha vazhdon, ju mund të dëshironi që periodikisht të uleni me ta dhe të rishikoni listat e miqve të tyre për t’u siguruar që ata po përdorin gjykim të mirë.

Mos harroni se çdo mik fillon si një i huaj, madje edhe për të rriturit. Të dilni jashtë zonës tuaj të rehatisë dhe të krijoni miqësi me lloje të ndryshme njerëzish nga e gjithë bota mund të jetë një përvojë mjaft e dobishme. Por për fëmijët tuaj, rruga drejt atyre miqësive të reja duhet të fillojë me përfshirjen tuaj aktive.

Sigurisht, është e vetëkuptueshme që në asnjë rrethanë fëmija juaj nuk duhet të ndajë informacione personale në internet me ndonjë nga miqtë e tyre, të rinj apo të vjetër. Për më tepër, kujdes fëmijët tuaj që të mos pranojnë ndonjë ftesë nga njerëzit që nuk i njohin – nëse do të jetë të lidhen në një platformë të mediave sociale, të flasin në një parti private, të bashkohen me një ekip apo ndonjë gjë tjetër. Sigurohuni që fëmijët tuaj të dinë të qëndrojnë brenda platformës / mjedisit të lojës video për të cilën keni rënë dakord në rregullat e shtëpisë tuaj.

Me kalimin e kohës, interesat dhe aftësitë e fëmijëve tuaj do të evoluojnë, dhe gjithashtu duhet të rregullojnë shtëpinë tuaj. Prandaj sigurohuni që t’i rishikoni rregullisht.

Kontrollimi i informacionit të vlerësimit:

Mos harroni se informacioni i vlerësimit ESRB do të tregojë nëse një lojë video mundëson ndërveprime në internet të çdo lloji. Kushtojini vëmendje Elementit Ndërveprues të Përdoruesve, i cili do t’ju njoftojë kur një lojë lejon lojtarët të komunikojnë me njëri-tjetrin. Për më shumë informacion mbi vlerësimet e ESRB, klikoni këtu.

Përdorni kontrollet prindërore:

Aktivizimi i kontrolleve prindërore në një pajisje lojë është një mënyrë e shkëlqyeshme për të siguruar që rregullat e shtëpisë tuaj të zbatohen. Këto kontrolle përfshijnë aftësinë për të kufizuar komunikimin në internet. Në varësi të pajisjes, ju mund të bllokoni krejtësisht komunikimet në internet, të aprovoni kërkesa specifike për miqësi ose të merrni raporte mbi aktivitetin në internet të fëmijës suaj. Pasi të jeni gati të krijoni më shumë autonomi për fëmijët tuaj, gjithmonë mund t’i modifikoni ose çaktivizoni.

Vizitoni udhëzimet tona hap pas hapi të Kontrollit Prindëror se si të aktivizoni kontrollet për pajisjet e fëmijëve tuaj.

Të jesh i sigurt gjatë lojës në internet

Shumica e njerëzve luajnë lojëra për të kaluar një kohë të mirë, por disa lojtarë mund ta marrin konkurrencën shumë larg. Ta themi thjesht, ideja e jo të gjithëve për “argëtim” është e njëjtë. Konkurimi me lojtarë më agresivë ose qëllimisht përçarës do të kërkojë një kombinim të aftësive sociale të mençura, duke përdorur teknologjinë në dispozicion dhe duke kuptuar bashkësitë unike që zhvillon secila lojë. Në fakt, shumë lojëra kanë udhëzime për komunitetin që përpiqen të zbatojnë. Ju mund të dëshironi të rishikoni ato udhëzime me fëmijën tuaj paraprakisht për të parë se si pritet të sillet komuniteti i lojës dhe nëse i përshtatet nevojave të tyre.

Çfarë duhet të dinë prindërit për videolojërat me shumë lojtarë?

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është