Gjuha e urrejtjes / Tematikat

Çfarë është radikalizimi?

Radikalizimi është një proces me të cilin individët, shpesh të rinjtë, kalojnë nga mbështetja e pikëpamjeve të moderuara të zakonshme në mbështetjen e pikëpamjeve ekstreme ideologjike.

Ky proces mund të ndodhë në internet përmes ekspozimit ndaj dhe angazhimit me propagandë të dhunshme ideologjike, ose jashtë linje përmes rrjeteve ekstremiste. Radikalizimi i bën ata që janë në rrezik më shumë të ngjarë të mbështesin terrorizmin dhe aktet e dhunshme të ekstremizmit, dhe ndoshta edhe të kryejnë vetë veprime të tilla kriminale.

Radikalizimi: Faktet dhe statistikat

Numri i përmbajtjes ekstremiste të krahut të djathtë të hetuar nga Njësia e Referimit të Internetit të Kundër-Terrorizmit të Policisë Metropolitane u rrit nga tre në 2016 në 222 në 2020 – një rritje 74 herë

Më shumë se 1,600 fëmijë nën moshën 15 vjeç u referuan në një skemë qeveritare antiterror (program PREVENT) sipas shifrave.

Si mund të radikalizohet fëmija im?

Të rinjtë mund të jenë të prekshëm nga një sërë rreziqesh ndërsa kalojnë gjatë adoleshencës. Ata mund të ekspozohen ndaj ndikimeve të reja dhe sjelljeve potencialisht të rrezikshme, ndikimit nga kolegët, ndikimit nga njerëzit e moshuar ose internetit pasi ata mund të fillojnë të eksplorojnë ide dhe çështje rreth identitetit të tyre.

Nuk ka asnjë shtytës të vetëm të radikalizimit dhe as nuk ka një udhëtim të vetëm për t’u radikalizuar. Interneti krijon më shumë mundësi për t’u radikalizuar, pasi është një medium 24/7 në të gjithë botën që ju lejon të gjeni dhe takoni njerëz që ndajnë dhe do të përforcojnë mendimet tuaja. Studimi na tregon se interneti dhe komunikimet ballë për ballë punojnë së bashku, me aktivitetin në internet që lejon të zhvillohet një dialog i vazhdueshëm.

Pse rrjetet sociale mund të jenë shqetësuese?

Fëmija juaj mund të kërkojë në mënyrë aktive për përmbajtje që konsiderohet radikale, ose ata mund të binden ta bëjnë këtë nga të tjerët. Faqet e mediave sociale, si Facebook, Ask FM dhe Twitter, mund të përdoren nga ekstremistët që kërkojnë të identifikojnë, synojnë dhe kontaktojnë të rinjtë. Easyshtë e lehtë të pretendosh të jesh dikush tjetër në internet, kështu që fëmijët ndonjëherë mund të përfundojnë duke biseduar me njerëz, identitetin e të cilëve mund të mos e dinë dhe që mund t’i inkurajojë ata të përqafojnë pikëpamjet dhe besimet ekstreme.

Shpesh fëmijëve u kërkohet të vazhdojnë diskutimet, jo përmes mediave kryesore shoqërore, por përmes platformave, të tilla si Omegle. Zhvendosja e bisedës në platforma më pak të zakonshme mund t’u japë përdoruesve një shkallë më të madhe anonimiteti dhe mund të jetë më pak e lehtë për t’u monitoruar.

Njerëzit që inkurajojnë të rinjtë të bëjnë këtë nuk janë gjithmonë të huaj. Në shumë situata, ata mund të jenë takuar tashmë me ta, përmes familjes ose aktiviteteve të tyre shoqërore, dhe më pas të përdorin internetin për të krijuar marrëdhënie me ta. Ndonjëherë fëmijët nuk e kuptojnë që besimet e tyre janë formuar nga të tjerët dhe mendojnë se personi është shoku, mentori, i dashuri ose e dashura e tyre dhe ka interesat e tyre më të mira në zemër.

Cilat janë shenjat që duhet të shikoj?

Ekzistojnë një numër shenjash për të qenë të vetëdijshëm (megjithëse shumë prej tyre janë mjaft të zakonshme në mesin e adoleshentëve). Në përgjithësi, prindërit duhet të kujdesen për raste të rritura të:

Të qenit sekret se me kë kanë folur në internet dhe cilat faqe vizitojnë

Një lëvizje nga shprehja e pikëpamjeve të moderuara në ndjekjen e pikëpamjeve më ekstreme

Një bindje e papritur se feja, kultura ose besimet e tyre janë nën kërcënim dhe trajtohen padrejtësisht

Një bindje që zgjidhja e vetme për këtë kërcënim është dhuna ose lufta

Mungesa e ndjenjës së përkatësisë ose një nevojë e dëshpëruar për të gjetur pranim brenda një grupi

Shfaqja e pikëpamjeve intolerante për njerëzit e racave të tjera, feve ose besimeve politike.

Çfarë është radikalizimi?

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është