Informohu

Çfarë është VSCO?

VSCO është aplikacioni popullor për redaktimin dhe ndarjen e imazheve për pajisjet mobile. Ashtu si aplikacionet e tjera për ndarjen e imazheve si Instagram, VSCO ofron veçori dhe filtra modifikimi dhe i lejon përdoruesit të ndajnë fotot e tyre me anëtarët e tjerë në platformë.

Përdoruesit mund të zgjedhin të përdorin versionin falas ose të abonohen në versionin premium të aplikacionit. Versioni falas u jep përdoruesve akses në mjetet bazë të redaktimit dhe një përzgjedhje filtrash, ndërsa versioni premium i lejon anëtarët të përdorin veçori më të avancuara të redaktimit, filtra shtesë dhe u jep akses në mësime dhe këshilla fotografike.

Ndryshe nga shumë aplikacione të tjera të mediave sociale, ndërveprimet sociale janë të kufizuara. Përdoruesit nuk mund të pëlqejnë ose komentojnë postimet dhe matjet e ndjekësve nuk shfaqen publikisht. Megjithatë, përdoruesit njoftohen privatisht nëse dikush “favoritet” ose ndan imazhin e tyre në një “Koleksion”.

VSCO ka një veçori të mesazheve të drejtpërdrejta, e cila i lejon përdoruesit të dërgojnë tekst ose të ndajnë lidhje imazhesh me përdoruesit e tjerë, për sa kohë që të dy ndjekin njëri-tjetrin.

Të gjitha profilet VSCO janë publike dhe si parazgjedhje informacioni i vendndodhjes përfshihet me imazhet që publikohen në aplikacion. Kjo mund të çaktivizohet brenda cilësimeve të privatësisë në profilin e një përdoruesi.

Si funksionon VSCO?
VSCO është i ngjashëm me aplikacionet e tjera për ndarjen e imazheve si Instagram. Ai i lejon anëtarët të përdorin kamerën brenda aplikacionit për të bërë fotografi dhe imazhet mund të ngarkohen në aplikacion direkt nga lista e kamerës së telefonit.

Përdoruesit mund të ndajnë fotografitë e tyre në burimin e aplikacionit dhe/ose t’i ndajnë ato drejtpërdrejt nga VSCO në aplikacione dhe platforma të tjera, duke përfshirë Instagram, Facebook, Snapchat dhe WhatsApp.

Aplikacioni organizon imazhet e përdoruesit në seksione të quajtura Studio, Imazhe, Koleksion dhe Ditar. Nëpërmjet funksionit Feed dhe Discover të VSCO, përdoruesit mund të shfletojnë përmbajtje nga njerëzit që ndjekin ose të kërkojnë përmbajtje/përdorues për të cilët mund të jenë të interesuar.

Studio
Studio është një seksion privat ku përdoruesit mund të importojnë fotografitë që duan të modifikojnë, përpara se t’i publikojnë në aplikacion.

Imazhe dhe Koleksione
Paraqitja VSCO shfaq fotografitë e një përdoruesi në një format të stilit të rrjetës në faqen kryesore të profilit. Skeda Imazhet tregon fotografitë e vetë përdoruesit, ndërsa skeda Koleksioni shfaq fotografitë që keni zgjedhur të ndani nga përdoruesit.

Përdoruesit kanë gjithashtu mundësinë për të hequr imazhin e tyre një Koleksion, nëse një anëtar tjetër ka zgjedhur ta ndajë atë. Pasi ta keni hequr imazhin nga koleksioni i një anëtari tjetër, ata nuk do të mund ta publikojnë përsëri atë imazh.

Ditar
E kufizuar në pajisjet iOS, veçoria Journal i lejon përdoruesit të krijojnë një postim në stilin e blogut me tekst dhe imazhe.

Feed dhe Zbulo
Furnizimi VSCO është vendi ku përdoruesit mund të shikojnë përditësimet nga anëtarët e tjerë që ndiqni, ndërsa veçoria “Zbulo” i lejon përdoruesit të shfletojë përmbajtje që mund t’i duket interesante.

Si ndryshon nga Instagrami?
Në paraqitjen dhe funksionalitetin, VSCO është shumë e ngjashme me Instagram. Një nga pikat kryesore të ndryshimit është ndërveprimi i kufizuar shoqëror në VCSO. Përdoruesit nuk mund të komentojnë postimet, ndërsa metrikat si numri i ndjekësve të përdoruesve nuk janë të dukshëm publikisht. Ndërsa, përdoruesit e iOS mund të krijojnë një “Ditar” për të publikuar përmbajtje më të detajuara të bazuara në tekst dhe imazh, VSCO nuk ka një veçori “Histori”.

Anëtarët mund të preferojnë imazhet e përdoruesve të tjerë, megjithatë vetëm ai përdorues njoftohet, duke e mbajtur veprimin privat.

Rreziqet
Profilet e VSCO janë publike, kështu që përmbajtja e një përdoruesi mund të shikohet nga të gjithë. Aplikacioni nuk u jep përdoruesve mundësinë për të kaluar në një profil privat.
Ashtu si me çdo platformë që përmban përmbajtje të krijuar nga përdoruesi, ekziston mundësia që të hasni në materiale të papërshtatshme.
Të dhënat e vendndodhjes janë aktivizuar si parazgjedhje, që do të thotë se çdo imazh i ndarë në furnizimin VSCO do të shfaqë informacionin e vendndodhjes së një përdoruesi. Kjo mund të çaktivizohet brenda cilësimeve të privatësisë së përdoruesit.
VSCO është i kufizuar për përdoruesit mbi 13 vjeç. Megjithatë, një adresë emaili është i vetmi informacion që kërkohet nga përdoruesit për të krijuar një llogari dhe mund të anashkalohet lehtësisht. Shënim: Në Irlandë, mosha dixhitale e pëlqimit është vendosur në moshën 16 vjeç. Për fëmijët nën këtë moshë, pëlqimi duhet të jepet nga prindi ose kujdestari i fëmijës.
Përdorimi i VSCO mund të shkaktojë kosto për përdoruesin. Ndërsa versioni falas ofron veçori të kufizuara, anëtarët inkurajohen rregullisht të regjistrohen për versionin premium.

Bllokimi dhe raportimi
Bllokimi:
Bllokimi i një përdoruesi tjetër në VSCO do të thotë që ata nuk do të jenë në gjendje t’ju dërgojnë një mesazh, t’ju ndjekin, të preferojnë fotografitë tuaja ose të ndajnë përmbajtjen tuaj në Koleksionin e tyre. Ndërsa kjo bllokon aftësinë e një përdoruesi për të bashkëvepruar me përmbajtjen tuaj, nuk i pengon ata të shikojnë profilin tuaj ose imazhet tuaja.

Raportimi:
Përdoruesit mund të raportojnë llogari dhe imazhe të tjera që përmbajnë përmbajtje të papërshtatshme që shkelin Udhëzimet e Komunitetit të platformës.

Mjeti i Raportimit mund të aksesohet drejtpërdrejt përmes Imazhit ose përmes faqes së profilit të një përdoruesi.

Rekomandime
Është e rëndësishme që të njiheni vetë me aplikacionin, në mënyrë që të përcaktoni nëse është i përshtatshëm që fëmija juaj ta përdorë.
Nëse fëmija juaj po përdor aplikacionin, fol me të për cilësimet e vendndodhjes dhe si t’i çaktivizosh ato.
Bëni një bisedë me fëmijën ose adoleshentin tuaj rreth imazhit të trupit dhe presionit që ata mund të ndiejnë në përputhje me një ideal të mediave sociale.
Profilet e VSCO janë publike, kështu që çdokush mund të zgjedhë të shikojë përmbajtjen e një përdoruesi. Diskutoni me fëmijën ose adoleshentin tuaj rreth çështjeve të miqësisë në internet. Shikoni artikullin Webwise Talking Points për më shumë këshilla rreth bisedës me fëmijën tuaj për të bërë miq në internet.
Flisni me fëmijën tuaj për ndarjen e fotografive dhe sigurohuni që ai të jetë i vetëdijshëm se nuk duhet të postojë shumë informacione personale në internet. Mund të gjeni më shumë këshilla dhe këshilla në artikullin Webwise Explainer mbi ndarjen e fotografive.

Explained: What is VSCO?

Çfarë është VSCO?

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është