Gjuha e urrejtjes / Tematikat

Ekranet nuk janë të këqija – dhe të vërteta të tjera që kam mësuar gjatë Pandemisë

Si prind i ri, kam lexuar artikuj të panumërt se si koha e ekranit mund të ndikojë negativisht tek fëmijët. Akademia Amerikane e Pediatrisë këshillon familjet të vendosin një “ekuilibër të përshtatshëm për ta ne lidhje me kohën e perdorimit te internetit dhe rregullave të tjera”. Kur vajzat tona ishin në parashkollor, unë dhe burri im u dhamë iPad-et e tyre të parë. Më vonë kemi instaluar një aplikacion të quajtur Kidslox për të mbyllur automatikisht pajisjet pas një kohe të paracaktuar.

Fëmijët tanë tani janë në klasën e katërt dhe në shkollë te mesme dhe Kidslox ndihet si një relike nga një epokë tjetër. Në fillim të këtij viti, ndërsa pandemia e koronavirusit nxiti mbylljen e shkollave dhe anulimin e aktiviteteve qe kerkonin prani fizike, unë u përpoqa – megjithëse me gjysmë zemre – të zbatoja kufizimet tona të kohës në ekran. Por brenda disa ditësh, unë hoqa dorë. Të rriturit në familjen tonë po përpiqeshin të bënin gjithçka, dhe fëmijët ishin shumë më të interesuar për të hulumtuar në YouTube ose për të bërë biseda me FaceTime me miqtë sesa të shkonin në hiking ne natyre ose të ngjyrosnin me shkumës trotuari.

Deri në verë, kufizimet për kohën e ekranit të fëmijëve tanë vecse ishin zhdukur. Ndihesha e mbushur me faj, por nuk isha vetëm. Në bisedat me prindërit e tjerë, vura re një temë të përsëritur: Ne ishim të shqetësuar për sa kohë fëmijët tanë kaluan në pajisjet e tyre elektronike, megjithatë ne kishim hequr dore nga idea se koha e ekranit ishte një e keqe e domosdoshme.

Pandemia nuk tregon shenja të zbutjes dhe as magjepsja e fëmijëve të mi me botën dixhitale. Kam kuptuar se qëndrimi im për kohën e ekranit ka nevojë për një azhurnim.‍

 

Ekranet janë vetëm një mënyrë tjetër e lojes per fëmijët

Koha e ekranit nuk është një zëvendësim për lojën fizike dhe duhet të ekuilibrohet me aktivitetet e tjera. Por ekranet nuk janë në vetvete të dëmshme ose varëse. Në fakt, loja dixhitale mund të jete i mire per zhvillimin e fëmijëve ashtu si loja në jetën reale, sipas Jordan Shapiro, autor i Fëmijërisë së Re: Rritja e fëmijëve për të lulëzuar në një botë të lidhur. Kur fëmijët e mi shkojnë në internet për të luajtur lojën e tyre të preferuar Roblox, Adopt Me! Ata po komunikojnë me moshatarët, duke praktikuar aftësi negociuese dhe duke zbuluar mënyra të reja për të qenë krijues. Ata po mësojnë të lundrojnë në një botë në të cilën aftësia teknologjike jo vetëm inkurajohet, por pritet gjithnjë e më shumë.

Ndërsa prindërit janë të shqetësuar për fiksimin e fëmijëve të tyre me ekranet, Shapiro thekson se është e përshtatshme zhvillimi që fëmijët të fiksohen me diçka. Duke u rritur, nuk kisha një iPad ose një telefon të zgjuar, por kalova shumë kohë duke blerë kukulla prej porcelani. Fëmijët e tjerë grumbulluan koleksione figurash të Star Wars, kukulla Kids Lakure Patch ose Beanie Babies. Sot vajzat e mia duan të mbledhin kafshë shtëpiake dixhitale, nga kangurët te bretkosat, në Adopt Me! Entuziazmi i tyre për procesin më kujton timen.

 

Bëhuni kurioz, jo luftarak

Edhe pse koha e ekranit mund të jetë e dobishme, është e rëndësishme të vendosni kufij. Zbatimi i këtyre rregullave mund të çojë në një konflikt zhgënjyes të luftës midis prindërve dhe fëmijëve. Kam mësuar se qëndrimi im mund ta ushqejë ose ta zbusë atë konflikt.

Në familjen tonë, ne i vendosim pajisjet gjatë darkës dhe para gjumit. Një mbrëmje, kur i thashë nëntë vjeçares time që të fik ekranin e saj, ajo protestoi. “Por unë dua ta përfundoj këtë video!”

Instinkti im ishte ta hiqja pajisjen larg. Por kur pashë se kishin mbetur vetëm disa minuta në video, provova një strategji tjetër: Po sikur ta shikonim pjesën tjetër të saj së bashku?

Ajo u pajtua dhe ne përfunduam klipin, i cili ilustroi se si të “ndërtohej keq” një kështjellë qielli duke përdorur hapësira të fshehura brenda Roblox. I kërkova vajzës sime të shpjegonte disa nga konceptet nga videoja, dhe ajo ndau atë që po planifikonte të ndërtonte. Ne u angazhuam aq shumë në bisedë, saqë ajo mezi e vuri re kur unë ia vendosa ekranin.

Kur i trajtoj pajisjet e fëmijëve të mi si diçka që unë kam nevojë për të kontrolluar dhe pushtuar, fëmijët e mi dhe unë ka më shumë të ngjarë të kemi mosmarrëveshje. Marrja e një qasjeje më të butë dhe më kurioze na ndihmon të komunikojmë më mirë dhe gjithashtu e bën më të lehtë për mua të përforcoj normat e ekranit familjar.

 

Koha e Ekranit Mund të jetë Koha Familjare, Shumë

Çfarë ndodhi me vizionet e mia të shëndetshme të shëtitjeve në natyrë dhe projekteve artistike në fillim të pandemisë? Ne i shijojmë këto aktivitete herë pas here, por unë kam mësuar se ka shumë mënyra që familjet mund të lidhen – dhe koha e ekranit mund të jetë njëra prej tyre. Këtë e zbulova nga dora e parë gjatë verës kur fëmijët e mi bindën burrin tim dhe mua që të bashkoheshim me ta në lojën Adopt Me!

Megjithë shqetësimet e mia fillestare në lidhje me kohën e ekranit, së shpejti fillova të pres natën e lojrave tona familjare. Sesionet tona u bënë një përvojë e re e përbashkët dhe të heqin dorë nga pasiguria e botës. Kur luajmë së bashku, ndajmë strategji dhe qeshim, madje përpunojmë ngritje dhe ulje emocionale, të gjitha për shkak të diçkaje që unë isha i bindur se ishte i keq.

“Nëse do të më thuash një vit më parë se do të ishim të gjithë të strukur në një dhomë duke luajtur një lojë në internet së bashku, nuk do t’ju kisha besuar”, tha burri im kohët e fundit dhe unë jam dakord. Në automjetin e vitit 2020, koha e ekranit familjar ka qenë një dhuratë e papritur.

Ekranet nuk janë të këqija – dhe të vërteta të tjera që kam mësuar gjatë Pandemisë

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është