Modulet

Modulet

Gjuha e urrejtjes

Definicioni

Gjuha e urrejtjes është çdo formë e shprehjes që synon të poshtërojë, turpërojë ose nxisë urrejtjen kundër një individi ose grupi njerëzish. Mund të ndodhë jashtë linje ose në internet ose të dyja. Mund të komunikohet duke përdorur fjalë, simbole, imazhe, meme, emoji dhe video. Këshilli i Evropës e definon gjuhën e urrejtjes si kategori që përfshin të gjitha format e shprehjes që përhapin, nxisin, promovojnë ose justifikojnë urrejtjen, diskriminimin, ksenofobinë dhe format e tjera të urrejtjes bazuar në intolerancë.

Kundër kujt përdoret gjuha e urrejtjes?

Në përgjithësi, gjuha e urrejtjes targeton një person ose grup për shkak të karakteristikave që lidhen me identitetin e tyre, si raca, ngjyra, feja, etnia, gjinia, orientimi seksual, statusi i aftësisë së kufizuar ose identiteti seksual.

Pse gjuha e urrejtjes është e dëmshme?

Gjuha e urrejtjes dëmton individët, komunitetet dhe shoqëritë. Ajo dëmton marrëdhëniet tona me njëri-tjetrin. Përdorimi i gjuhës së urrejtjes lëndon psikologjikisht e shpesh edhe fizikisht njerëzit. Shkurt, gjuha e urrejtjes është e dëmshme sepse na lëndon të gjithëve.

Pasojat

Dhuna psiqike e shkaktuar nga gjuha e urrejtjes shoqërohet me pasoja të cilat përfshijnë stresin, mungesën e koncentrimit, kokëdhimbjet, problemet me gjumë dhe oreks. Në raste më të rënda, viktimat e gjuhës së urrejtjes zhvillojnë një prirje për t’u izoluar dhe shkurajohen që të marrin pjesë në aktivitete dhe diskutime. Gjendja e tyre mund të rëndohet deri në atë masë sa as të mos kërkojnë ndihmë nga të tjerët nga frika se do të përqeshen për gjendjen e tyre.

Çfarë thonë të mbijetuarit e gjuhës së urrejtjes?

Disa nga personat që kanë qenë cak i gjuhës së urrejtjes kanë rrëfyer kështu:

Nuk kam fjetur mirë sepse e dija se mund të merrja ndonjë mesazh dhe isha i stresuar për shkak që nuk e dija se kur do të ndodhte”.

E kam humbur vetërespektin. Pa marrë parasysh si vishem, e di se do të marr mesazhe që më thonë se jam k*rvë.

 

Shkrimet dhe opinionet e autorëve nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht politikën ose pozicionin zyrtar të SIDA ose qeverisë suedeze.

Projekti u financua nga Agjencia Suedeze e Bashkëpunimit Ndërkombëtar për Zhvillim dhe u implementua nga Fondi për Zhvillimin e Komunitetit.

Gjuha e urrejtjes

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është