Gjuha e urrejtjes / Tematikat

Këshilla për rrjetet sociale

Nëse fëmija juaj përdor media sociale, këtu janë disa fillestarë të bisedave për t’i ndihmuar ata të përfitojnë sa më shumë nga përvoja:

Së pari, pyesni fëmijën tuaj se çfarë shërbimesh të rrjeteve sociale përdorin. Filloni në një pozicion pozitiv duke i kërkuar që të përshkruajnë gjërat që ju pëlqen në lidhje me të. Pyesni nëse mund ta shihni profilin. Por mos u habitni nëse fëmija juaj heziton t’ju tregojë – fëmijët mund të shohin rrjetet sociale si një zonë pa prindër ku komunikojnë me miqtë.

Në mënyrë që të hapni kanalet e komunikimit me fëmijën tuaj gjatë përdorimit të tyre të rrjeteve sociale, mos jini shumë kritikë ndaj përvojës ose zakoneve të tyre në internet deri më sot. Nuk është gjithmonë faji i tyre nëse ka diçka të papërshtatshme në profilin e tyre.

Ndonjëherë një adoleshent nuk do t’i tregojë një prindi për një përvojë të keqe që kanë pasur në internet sepse kanë frikë se mund ta zgjidhni problemin duke i mbajtur ata larg shërbimeve të tyre të preferuara të rrjeteve sociale. Sidoqoftë, nëse ata mendojnë se mund të flasin për zakonet e tyre në internet me ju, pa gjykim, ose kërcënimi për t’u shkëputur kjo do të çojë në më shumë ndershmëri në planin afatgjatë.

Pyesni fëmijën tuaj se çfarë cilësimesh të privatësisë kanë vendosur në profilet e tyre. Inkurajojini ata nëse janë publik, të ndryshojnë vendosjen në privat në mënyrë që vetëm miqtë të mund të shohin atë që postojnë. Por gjithashtu u tregoni atyre se edhe me kontrollet më të rrepta të privatësisë, përmbajtja e postuar në internet mund të kopjohet lehtë dhe të ndahet me audiencat që nuk mund të kontrollojnë.

Ashtë gjithashtu një ide e mirë të flisni për listën e miqve të fëmijës suaj. “Friends” është termi tërheqës për çdo kontakt në faqet e rrjeteve sociale. Ndonjëherë, në dëshirën e tyre për popullaritet, adoleshentët bëhen shumë të relaksuar për atë që do të pranojnë si ‘miq’. Adoleshentët duhet të rishikojnë rregullisht listën e tyre të ‘miqve’ në internet, kështu që ata po ndajnë informacionin e tyre vetëm me njerëzit që u besojnë.

Sigurohuni që të vini theksin në faktin se ata NUK duhet t’i përgjigjen ndonjë mesazhi të padëshiruar ose të pakërkuar. Megjithëse mund të duket e qartë, shpesh artistët mashtrues ose grabitqarët përdorin mesazhe të cilat marrin përgjigje nga të rinjtë. Prandaj është mirë të siguroheni që fëmija juaj e di se sa e rëndësishme është t’i injoroni.

Këshilla për rrjetet sociale

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është