Qysh me

Fëmijët dhe të rinjtë / Qysh me

Qysh me titulli 1 (Placeholder)

  • Informata personale.

Mos jepni informacione personale pa lejen e prindërve tuaj. Kjo do të thotë që ju nuk duhet të ndani mbiemrin tuaj, adresën e shtëpisë, emrin e shkollës ose numrin e telefonit. Mos harroni, vetëm sepse dikush kërkon informacion për ju nuk do të thotë që ju duhet t’i tregoni ndonjë gjë për veten tuaj!

  • Emri në Ekran.

Kur krijoni emrin tuaj në ekran, mos përfshini informacione personale si mbiemrin tuaj ose datën e lindjes.

  • Fjalëkalimet.

Mos e ndani fjalëkalimin tuaj me askënd përveç prindërve tuaj. Kur përdorni një kompjuter publik sigurohuni që të dilni nga llogaritë në të cilat keni hyrë para se të dilni nga terminali.

  • Fotografitë.

Mos postoni foto ose video në internet pa marrë lejen e prindërve tuaj.

  • Miqtë Online.

Mos pranoni të takoni një mik në internet nëse nuk keni lejen e prindërve tuaj. Për fat të keq, ndonjëherë njerëzit pretendojnë të jenë njerëz që nuk janë. Mos harroni se jo gjithçka që lexoni në internet është e vërtetë.

  • Reklama Online.

Mos blini asgjë në internet pa folur më parë me prindërit tuaj. Disa reklama mund të përpiqen t’ju mashtrojnë duke ofruar gjëra falas ose duke ju thënë se keni fituar diçka si një mënyrë për të mbledhur informacionin tuaj personal.

  • Shkarkimi.

Flisni me prindërit tuaj para se të hapni një bashkëngjitje të postës elektronike ose të shkarkoni një softuer. Bashkëngjitjet ndonjëherë përmbajnë viruse. Asnjëherë mos hapni një shtojcë nga dikush që nuk e njihni.

  • Ngacmimi.

Mos dërgoni ose përgjigjuni mesazheve të ulëta ose fyese. Tregojuni prindërve tuaj nëse merrni një të tillë. Nëse diçka ndodh në internet që ju bën të mos ndiheni rehat, bisedoni me prindërit tuaj ose me një mësues në shkollë.

  • Rrjetet Sociale.

Shumë uebfaqe të rrjeteve sociale (p.sh., Facebook, Twitter, Second Life dhe MySpace) dhe faqet e internetit të mbajtjes së blogut kanë kërkesa minimale për moshën për t’u regjistruar. Këto kërkesa janë atje për t’ju mbrojtur!

  • Kërkime.

Flisni me bibliotekarin, mësuesin ose prindin tuaj në lidhje me faqet e internetit të sigurta dhe të sakta për kërkime. Biblioteka publike ofron shumë burime. Nëse përdorni informacion në internet në një projekt shkollor sigurohuni që të shpjegoni se ku e keni marrë informacionin.

Qysh me titulli 1 (Placeholder)

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është