Gjuha e urrejtjes / Tematikat

Të kesh një bisedë të hapur rreth reputacionit në internet

Për shumicën e prindërve, do të ishte e tmerrshme të gjenin përmbajtje të qartë ose fyese në faqen publike ose profilin e fëmijës së tyre për të parë të gjithë të tjerët. Një prind dëshiron atë që është më e mira për fëmijën e tij, dhe me siguri, ata dëshirojnë që fëmijët e tyre të personifikojnë vlerat që u kanë dhënë atyre.

Gabimet ndodhin dhe fëmijët dhe adoleshentët ndonjëherë postojnë informacione të caktuara që përndryshe nuk duhet të jenë publike. Unë isha një nga ata adoleshentë që, në përpjekje rebele, bëra deklarata përmes komenteve, fotove ose gjesteve të tjera dixhitale, që sigurisht nuk pasqyronin vlerat që prindërit e mi më mësuan të rritesha. Fatmirësisht, pjesa më e madhe e saj ishte me humor dhe nuk përbënte kurrë përmbajtje grafike ose të dhunshme. Dhe, që nga ajo kohë, unë vazhdoj të ndihem e pakëndshme kur miqtë, ose të njohurit e mi, postojnë informacion në internet që është i pakëndshëm TMI (“shumë informacion”). Dhe kjo ndjenjë viscerale është një kujtesë se personaliteti, karakteri dhe reputacioni nuk gjykohen vetëm nga mënyra se si ju paraqiteni në botën fizike, por edhe në atë dixhitale.

Nëse fëmija juaj vendos që postimi i tij nuk i përfaqëson më, ai mund ta fshijë postimin. Për fat të keq, gjithçka që shkon në internet do të qëndrojë në internet, edhe pasi të jetë fshirë. “Cilësimet e privatësisë” dhe mjetet e tjera që i bëjnë përdoruesit të ndihen më të qetë kur vendosin të ndajnë informacionin vetëm që na japin një ndjenjë false të sigurisë. Telefonat e mençur dhe mjetet e tjera dixhitale nuk janë krijuar domosdoshmërisht duke pasur parasysh privatësinë. Edhe nëse fëmija ose adoleshenti juaj merr një masë paraprake shtesë kur ndan informacione që ai mendon se janë private, informacioni i tyre gjithmonë mund të dalë. Kjo sepse, qoftë publikisht apo privatisht, informacioni i ndarë përmes mjeteve dixhitale do të ketë gjithmonë një mënyrë për t’u bërë gjerësisht i arritshëm. Një screenshot mund të merret, telefonat mund të vidhen, dhe fjalëkalimet mund të haken.

Kjo është arsyeja pse biseda me fëmijët tuaj për atë që ata fillimisht ndajnë në internet është po aq e rëndësishme sa diskutimi i masave paraprake themelore se si të mbani në mënyrë të sigurt informacionin personal ndërsa jeni në internet. Përveç kësaj, biseda për reputacionin në internet ka përfitime të tjera për fëmijët që mbase nuk i keni menduar më parë:

Ndihmon në hartimin e themeleve për identitetin e tyre personal më shpejt

Për fillestarët, kjo bisedë mund të ndihmojë në forcimin e lidhjes prind-fëmijë ndërsa diskutojnë për krijimin e identitetit të tyre. Për çdo mendje në zhvillim, të kuptuarit se kush janë ata mund të jetë një pyetje e diskutueshme dhe sfiduese. Por bisedat e shpeshta të iniciuara nga ata që i duan dhe i mbështesin më shumë është një mënyrë për të ndihmuar të rinjtë të përgjigjen në pyetjet se kush janë dhe kush duan të bëhen.

Ndërgjegjësimi për shenjat dhe normat shoqërore

Për shkak se prania jonë dixhitale bëhet një zgjatim i identitetit tonë, fëmijët duhet të bëhen të vetëdijshëm se veprimet e tyre në internet kanë pasoja. Aktiviteti në internet mund të ketë një efekt të dëmshëm kur personi që qëndron pas një Tweet ose komenti agresiv ndihet larg fizikisht nga marrësi. Sidoqoftë, fëmijët duhet të kuptojnë se si mesazhet e tyre dixhitale mund të perceptohen dhe interpretohen nga një audiencë më e gjerë. Kjo është gjithashtu një mundësi për prindërit të mësojnë fëmijët e tyre se si të jetuarit jashtë vlerave dhe etikës së tyre shtrihet edhe në sjelljen e tyre në internet.

I bën ata të mendojnë më thellë për të ardhmen e tyre dhe të mësojnë llogaridhënie personale

Një reputacion pozitiv në internet tani është një pjesë integrale e arritjes së shumë qëllimeve në jetën e një të riu. Pra, të flasësh për ndikimin dhe mjetet teknologjike që fëmijët kanë në dispozicion mund të jenë ato që bëjnë një ndryshim në planin afatgjatë. Ndërsa fëmijët përgatiten të provojnë për një ekip, një lojë dhe veçanërisht kur aplikojnë për kolegj, ata duhet të jenë të vetëdijshëm se si përfaqësimi i tyre dixhital përshtatet me qëllimet e tyre. Prindërit mund të japin një dorë udhëzuese kur flasin për atë që fëmija i tyre parashikon për të ardhmen e saj. Nëse imazhi në internet i fëmijës tuaj nuk i jep drejtësi, ndihmojeni ta kuptojnë pse ai koment është i dëmshëm, pse ajo fotografi është e vrazhdë dhe lërini të mësojnë përgjegjësinë që vjen me një qasje kaq të jashtëzakonshme në informacion dhe komunikim.

Bisedat që prindërit bëjnë me fëmijët dhe adoleshentët e tyre përreth grackave të aktivitetit në internet janë po aq të rëndësishme sa çdo bisedë tjetër edukative që do të bëni me ta. Sikur ta dinin prindërit e mi të vjetër të ëmbël atëherë, mbase – vetëm mbase – unë do të kisha shmangur disa postime mjaft të turpshme.

Të kesh një bisedë të hapur rreth reputacionit në internet

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është