Gjuha e urrejtjes / Tematikat

5 gjërat që duhet të dini për bullizmin në internet

Qasja e sotme në teknologji lejon të rinjtë të lidhen dhe të komunikojnë në mënyra të reja dhe kuptimplota për të ndarë dhe parë ide dhe për të bashkëvepruar me kolegët e tyre. Ndërsa këto mundësi ofrojnë mënyra që të rinjtë të lidhen, ato gjithashtu paraqesin sfida të reja ndërsa prindërit përpiqen të sigurojnë që fëmijët e tyre të jenë të sigurt ndërsa janë në internet. Një nga sfidat më serioze nga këto sfida të reja është rritja e ngacmimit në internet.

Çfarë është ngacmimi në internet saktësisht? Ndërsa përkufizimet ndryshojnë, shumica përbëhet nga sa vijon: forma elektronike të kontaktit, një veprim agresiv, qëllimi, përsëritja dhe dëmtimi i shënjestrës. Ende ekziston një konfuzion i mirë rreth ngacmimeve në internet. Këtu janë pesë gjëra që duhet të dini:

  1. Ndërsa i gjithë ngacmimi dhemb, ka disa karakteristika unike për ngacmimin në internet.

Ngacmimi në internet mund të jetë po aq shkatërrues sa edhe jashtë linje. Ngacmimi jashtë linje është i ndryshëm në mënyra kryesore, duke përfshirë:

Sjellja mund të arrijë një audiencë shumë të madhe. Për shembull, një post i vetëm ngacmimi në internet ose mesazh mund të përcillet dhe ndahet, me potencialin që të bëhet viral.

Ngacmimi në internet mund të arrijë këdo, kudo, në çdo kohë. Qasja 24/7 që studentët kanë me njëri-tjetrin do të thotë se, aty ku ngacmimi tradicionalisht ishte i kufizuar në shkollë dhe komunitet, nuk ka ikur nga ngacmimi në internet, madje edhe në shtëpi me familjen.

Mund të bëhet në mënyrë anonime. Ata që ngacmohen në internet mund të mos dinë as kush i vë në shënjestër, gjë që mund t’i bëjë ata të pyesin se kujt mund t’i besojnë.

Sjellja dhe veprimet shpesh janë të fshehta. Ngacmimi në internet mund të jetë sfidues për të zbuluar nga të rriturit, pasi studentët shpesh priren të tërheqin drejt ambienteve në internet në të cilat të rriturit nuk kanë qasje, të tilla si biseda në grupe, tekste ose faqe më të reja të mediave sociale.

  1. Bullizmi mund të fillojë para se fëmija juaj të jetë në mediat sociale në moshën 13 vjeç.

Shpesh, ne mendojmë se ngacmimi në internet është diçka që ndodh vetëm në platformat e mediave sociale, të cilat për shkak të rregulloreve të Ligjit për Mbrojtjen e Privatësisë së Fëmijëve (COPPA), u kërkojnë individëve të jenë të paktën 13 vjeç përpara se të regjistrohen dhe të përdorin këto shërbime. Sidoqoftë, të rinjtë mund t’i nënshtrohen ose marrin pjesë në sjellje të papërshtatshme në internet sapo të kenë qasje në teknologji. Shembujt përfshijnë faqet e lojërave, ku fëmijët mund të shikojnë ose shtojnë komente, mesazhe me tekst, ose në biseda në grup ose përmes postës elektronike.

 

  1. Është e rëndësishme që biseda rreth ngacmimit në internet të bëhet herët dhe shpesh.

 

Meqenëse ngacmimi në internet mund të fillojë shumë kohë para se ata të jenë në gjendje të përdorin faqet e rrjeteve sociale, është e rëndësishme të filloni bisedën në lidhje me ngacmimin në internet me fëmijën tuaj sa më shpejt që ata të kenë qasje në një celular, pajisje tablet ose kompjuter.

Bëni bisedën për ngacmim në internet. Ndërsa hapni temën për diskutim, bëjini të ditur fëmijës tuaj se ju e kuptoni që të qenit i lidhur në internet me miqtë është një pjesë e rëndësishme e jetës së tyre, por gjithashtu dëshironi që ata të jenë të sigurt. Shpjegoni që nëse diçka e dëmshme komunikohet në internet, është ngacmim dhe është e rëndësishme që të dini për të.

Vendosni rregullat e sigurisë kibernetike. Ashtu siç vendosni rregullat e sigurisë në botën fizike të fëmijës suaj, bëni të njëjtën gjë për botën kibernetike të fëmijës suaj. Flisni për atë që është e përshtatshme për të ndarë në internet, me kë mund të ndërveprojnë, orët që mund të përdoret teknologjia dhe si mund të monitoroni llogaritë e tyre.

Vazhdoni të përfshiheni në përdorimin në internet të fëmijës suaj. Pasi të keni vendosur rregulla, sigurohuni që ta kujtoni fëmijën tuaj për rëndësinë e tyre. Ndërsa fëmija juaj rritet dhe ka qasje në teknologjinë e re, vlerësoni udhëzimet tuaja të sigurisë në internet për të përcaktuar nëse ato janë akoma efektive dhe të përshtatshme për moshën.

  1. Dokumentimi është kyc

Një karakteristikë tjetër unike e ngacmimit në internet është se lë gjurmë të provave. Edhe pse shumica e ngacmimeve në internet bëhet fshehurazi, gjithçka që postohet në internet shpesh mund të gjurmohet. Nëse fëmija juaj përjeton ngacmim në internet, dokumentacioni është thelbësor. Kjo ju lejon të krijoni një regjistër të asaj që po ndodh me fëmijën tuaj. Kjo histori është e dobishme kur flisni me shkollën, zbatimin e ligjit ose të tjerët që mund të ndihmojnë në ndërhyrjen e fëmijës suaj. Shikoni në ekran dhe ruani çdo postim ose tekst që përmban ngacmim. Mund të jetë gjithashtu e dobishme të shtypni email ose faqe në internet që përmbajnë sjellje negative ose postime.

  1. Shumica e shkollave kanë politika për të adresuar ngacmimin në internet.

Çdo shtet ka një ligj ose politikë për parandalimin e ngacmimit që ndihmon rrethet dhe shkollat ​​të adresojnë ngacmimet. Këto ligje dhe politika shpesh kërkojnë që shkollat ​​të adresojnë ngacmimet kibernetike në politikën e tyre të rrethit. Disa ligje shtetërore gjithashtu mbulojnë sjelljen jashtë kampusit që krijon një mjedis armiqësor shkollor. Nëse fëmija juaj përjeton ngacmim në internet, kërkoni të shihni politikën e shkollës për parandalimin e ngacmimit për të mësuar më shumë rreth rolit që shkolla mund të luajë në parandalimin. Përcaktoni pikën tuaj të kontaktit në shkollë për raportimin e ngacmimit në internet dhe pastaj sigurojini dokumentacionin tuaj atij personi.

5 gjërat që duhet të dini për bullizmin në internet

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është