Këshilla / Rrjetet sociale

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok?

TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit mund të krijojnë dhe ngarkojnë videot e tyre, shumë prej të cilave shfaqin njerëz që sinkronizojnë buzët me këngët e njohura. Ju gjithashtu mund të shfletoni dhe të ndërveproni me përmbajtjen e përdoruesve të tjerë, e cila mbulon një gamë të gjerë temash, këngësh dhe stilesh. Këto video mund të grupohen sipas hashtags, të cilat shpesh korrespondojnë me sfida, meme ose ngjarje aktuale (si #pandemiclife).

Sa i sigurt është TikTok?

Përdorimi i çdo rrjeti social mund të jetë i rrezikshëm, por është e mundur që fëmijët të përdorin në mënyrë të sigurt aplikacionin me mbikëqyrjen e të rriturve (dhe një llogari private). TikTok ka rregulla të ndryshme për mosha të ndryshme:

Përdoruesit nën moshën 13 vjeç nuk mund të postojnë video ose komente, dhe përmbajtja është e kuruar për një audiencë më të re.

  • Për fëmijët e moshës 13 deri në 15 vjeç, llogaritë janë private si parazgjedhje.
  • Vetëm miqtë mund të komentojnë videot dhe përdoruesit e tjerë nuk mund të bëjnë duet (shpjegohet më poshtë) me videot tuaja.
  • Vetëm përdoruesit e moshës 16 vjeç e lart mund të transmetojnë drejtpërdrejt dhe të përdorin mesazhe direkte, dhe vetëm përdoruesit mbi 18 vjeç mund të blejnë, dërgojnë ose marrin dhurata virtuale.
  • Në mars 2023, TikTok njoftoi një kufi kohor prej 60 minutash/ditë për përdoruesit nën 18 vjeç, duke kërkuar që të futet një fjalëkalim për akses të mëtejshëm në platformë.

TikTok ofron gjithashtu disa mjete për prindërit dhe kujdestarët për të kufizuar më tej se sa kohë kalojnë fëmijët në aplikacion dhe çfarë mund të shohin fëmijët. Prindërit dhe kujdestarët mund të përdorin gjithashtu “Modalitetin e kufizuar” për të reduktuar përmbajtjen për të rritur ose “Modalitetin e sigurisë familjare” për të çiftuar llogarinë e tyre me llogarinë e fëmijës së tyre për të kontrolluar plotësisht cilësimet.

Si funksionon TikTok?

Përdoruesit e TikTok regjistrohen me një numër telefoni, një adresë emaili ose një llogari të palës së tretë si Facebook dhe Instagram. Pasi të identifikoheni, mund të gjeni video duke kërkuar për krijues të njohur, kategori (si komedi, kafshë, sporte) dhe hashtags. Ose mund të përdorni kontaktet e telefonit ose ndjekësit e mediave sociale për të gjetur miq tashmë në aplikacion. Shumë fëmijë në TikTok pëlqejnë të krijojnë video, por shumë njerëz nuk postojnë vetë—ata thjesht përdorin aplikacionin për të gjetur dhe ndjekur krijuesit e përmbajtjes.

A është TikTok i përshtatshëm për fëmijët?

TikTok mund të jetë një përvojë miqësore për fëmijët nëse mbikëqyrni fëmijët tuaj, përdorni cilësimet e sigurisë dhe u përmbaheni këngëve që tashmë i njihni. Por theksi i TikTok në muzikën popullore nënkupton që shumë video përfshijnë sharje dhe tekste seksuale, kështu që mund të mos jetë e përshtatshme për moshën që fëmijët ta përdorin vetë. Edhe me kufizime, është e lehtë të gjesh njerëz që veshin rroba të hapura dhe kërcejnë në mënyrë sugjestive, megjithëse TikTok nuk do t’ju lejojë të kërkoni për përmbajtje të pakëndshme si “pornografi”.

Ashtu si me aplikacionet e mediave sociale si Instagram dhe Snapchat, TikTok ka një element komercial që inkurajon njerëzit të blejnë gjëra. Përdoruesit mund të fitojnë gjithashtu pikë shpërblimi TikTok duke ftuar miqtë të shkarkojnë aplikacionin dhe më pas ata mund t’i përdorin ato pikë për kuponë nga marka si Sephora dhe Uber.

Për cilën moshë rekomandohet TikTok?

Common Sense rekomandon aplikacionin për moshën 15+, kryesisht për shkak të çështjeve të privatësisë dhe përmbajtjes për të rritur. TikTok kërkon që përdoruesit të jenë të paktën 13 vjeç për të përdorur veçoritë bazë të TikTok, megjithëse ka një mënyrë që fëmijët më të vegjël të kenë akses në aplikacion.

A mund të përdorin TikTok fëmijët nën 13 vjeç?

Një seksion i aplikacionit që përfshin veçori shtesë të sigurisë dhe privatësisë ofrohet në SHBA për fëmijët nën 13 vjeç. Në këtë seksion, fëmijët mund të shohin vetëm video të kuruara, të pastra dhe nuk lejohen të komentojnë, kërkojnë ose postojnë videot e tyre . Sidoqoftë, mungesa e këtyre veçorive e bën atë jo tërheqës për shumicën e fëmijëve. Dhe anashkalimi i atij seksioni kërkon vetëm futjen e një date të rreme të lindjes, kështu që nuk është perfekte.

Si mund ta bëni private llogarinë tuaj TikTok?

Për ta bërë private llogarinë tuaj TikTok, shkoni te faqja e profilit tuaj dhe zgjidhni ikonën me tre pika në këndin e sipërm djathtas. Në faqen “Cilësimet dhe privatësia”, trokitni lehtë mbi Privatësia. Kjo ju çon në faqen e zbulueshmërisë. Ndrysho çelësin për llogari private. Në këtë faqe, ju mund të kontrolloni gjithashtu veçori të tjera të sigurisë dhe privatësisë, si p.sh. kush mund t’ju dërgojë komente dhe mesazhe direkte dhe kush mund të bëjë një duet me ju. Përdorimi i cilësimit Friends ose çaktivizimi i këtyre veçorive kufizon plotësisht kontaktin me të huajt.

Si mund ta përdor TikTok me fëmijët e mi?

Ju mund të siguroni një tampon midis fëmijëve dhe përmbajtjeve të çuditshme duke parë me fëmijët tuaj dhe duke bërë video së bashku. Ofroni të mbani kamerën ose ta ktheni për të bërë një duet selfie. Mund ta postoni ose ta ruani si “privat” që të mund ta shihni vetëm ju. Aplikacioni ju lejon gjithashtu të ndani video me email, tekst ose aplikacione të tjera të mediave sociale, ku mund të kontrolloni më mirë se kush e shikon atë.

TikTok prezantoi modalitetin e familiy pairing në 2022, i cili u lejon prindërve të lidhin llogarinë e tyre me llogarinë e fëmijës së tyre. Ai përfshin aftësinë për të vendosur kufijtë ditorë të shikimit, për të vendosur llogarinë e një fëmije në modalitetin e kufizuar për të kufizuar ekspozimin e tyre ndaj përmbajtjeve që mund të mos jenë të përshtatshme dhe për të çaktivizuar aftësinë e tyre për të dërguar dhe marrë mesazhe direkte. Prindërit mund të çaktivizojnë gjithashtu funksionin e kërkimit të fëmijës së tyre dhe të parandalojnë përdoruesit e tjerë që të shohin se cilat video i ka pëlqyer fëmija i tyre.

Si të bëni një duet në TikTok?

TikTok ka një veçori që lejon dy përdorues që nuk janë në të njëjtin vend të kryejnë një duet. Një përdorues krijon dhe poston një video, dhe më pas një ndjekës i ndërsjellë mund të prekë ikonën me tre pika në fund të djathtë të videos dhe të zgjedhë “fillo duetin tani!” Përdoruesi i dytë më pas mund të sinkronizojë buzët së bashku me personin e parë, ose duke shkëmbyer mbrapa dhe mbrapa ose në një ekran të ndarë.

Cilat janë sfidat e TikTok?

Sfidat janë çdo ide që bëhet virale. Ato mund të jenë këngë, aktivitete ose kërcime që fillojnë të bëhen trend dhe më pas kopjohen nga përdoruesit në platformë. Ndonjëherë ato janë spontane, por ndonjëherë ato planifikohen nga marka, artistë muzikorë ose influencues për qëllime marketingu.

Shumica e sfidave të njohura, të tilla si numri i kërcimit me koreografi të ndërlikuar Renegade dhe shakatë të tilla si përzierja e frigoriferit me kapuç prapa, janë të padëmshme. Por disa, të tilla si thyerja e kafkës, janë vërtet të rrezikshme. Mësoni më shumë rreth marifeteve virale në internet dhe si të flisni me fëmijën tuaj rreth tyre.

A ka TikTok kontrolle prindërore?

TikTok ofron disa mënyra për prindërit dhe kujdestarët për të menaxhuar llogaritë e fëmijëve. Mund të aktivizoni kufijtë kohorë dhe filtrin e përmbajtjes në telefonin e fëmijës tuaj dhe të mbroni cilësimet me një kod kalimi. Ose mund të shkarkoni TikTok, të krijoni llogarinë tuaj dhe të përdorni veçorinë e çiftimit familjar për të menaxhuar cilësimet e TikTok të fëmijës tuaj duke përdorur telefonin tuaj. (Nëse zgjidhni çiftimin familjar, do t’ju duhet telefoni i fëmijës tuaj për të sinkronizuar cilësimet.)

Ja se si të aktivizoni kufijtë e ekranit dhe të filtroni përmbajtjen në telefonin e fëmijës suaj: Shkoni te llogaria e fëmijës tuaj në TikTok brenda aplikacionit dhe trokitni lehtë mbi tre pikat lart djathtas të profilit të përdoruesit. Pastaj zgjidhni “Mirëqenia Dixhitale” pranë ikonës së një ombrellë. Nga atje, zgjidhni veçoritë që dëshironi të aktivizoni:

Menaxhimi i kohës së ekranit. Ky cilësim kufizon kohën e përdoruesve në aplikacion në ditë. Nëse e aktivizon këtë vetëm në telefonin e fëmijës tënd, zgjidh një kod kalimi për të kyçur cilësimin.

Modaliteti i kufizuar. Kjo bllokon përmbajtjen për të rritur, por edhe me filtrin aktiv, fëmijët që përdorin aplikacionin vetë mund të hasin në video të papërshtatshme për moshën. Blloko cilësimin me një kod kalimi.

Për të konfiguruar çiftimin familjar që të mund të menaxhoni cilësimet e mësipërme, plus sigurinë dhe privatësinë, së pari shkarkoni TikTok në telefonin tuaj dhe krijoni një llogari. Pastaj, sigurohuni që të keni në dispozicion telefonin e fëmijës tuaj dhe hyrjen e tij në TikTok.

Çiftimi familjar. Në të dy telefonat, prekni tre pikat pranë profilit të përdoruesit. Më pas prekni “Çiftimi i familjes” dhe sinkronizoni llogarinë tuaj me atë të fëmijës tuaj nëpërmjet kodit QR.

Mbani në mend se fëmijët mund të ri-shkarkojnë gjithmonë TikTok dhe të krijojnë një llogari të re duke përdorur një numër tjetër telefoni ose adresë emaili, kështu që çdo kontroll që aktivizoni nuk është i pagabueshëm.

Si mund ta monitoroj aktivitetin e fëmijës tim në TikTok?

Kontrollet e aplikacionit duket se janë të orientuara më shumë drejt kufizimit të aksesit të fëmijëve në dhuratat virtuale që mund të blihen me para të vërteta, në vend që t’u japin prindërve aftësi të rregullta monitorimi. “Modaliteti i kufizuar” është krijuar për të parandaluar që fëmijët të shohin përmbajtje për të rritur—me kusht që ata të mos përpiqen në mënyrë të pavarur ta kërkojnë atë—dhe të rriturit mund të regjistrohen për një llogari dhe më pas ta lidhin atë me llogarinë e fëmijës së tyre nëpërmjet modalitetit të çiftimit familjar. Fëmijët do të duhet të pranojnë kërkesën e prindërve të tyre për të lidhur llogaritë. Nëse e bëjnë këtë, prindërit mund të vendosin një sërë kufizimesh, të tilla si çaktivizimi i opsionit të mesazheve direkte dhe vendosja e kufijve ditorë kohorë.

Po nëse fëmija im dëshiron të bëhet i famshëm në TikTok?

Ndërsa mënyra më e sigurt për të përdorur TikTok është me një llogari private, natyra sociale e aplikacionit dhe suksesi i shpejtë i disa prej yjeve të tij — duke përfshirë Charli D’Amelio, një balerin fama e të cilit TikTok çoi në një marrëveshje televizive — mund të ketë fëmijët tuaj luten të dalin publikisht. Ka një joshje të madhe për t’u bërë i famshëm, duke përfshirë shtëpitë e TikTok ku jetojnë grupe krijuesish të rinj, bëjnë video dhe mund të korrin miratime dhe sponsorizime me para të mëdha. Fëmijët e njohur me këta shembuj mund të binden të bëjnë ose të ndajnë gjëra që normalisht nuk do t’i bënin për të marrë një audiencë më të madhe. Ata gjithashtu mund të fiksohen pas pëlqimeve dhe miratimit virtual, gjë që nuk është e shëndetshme për mirëqenien e tyre emocionale. Prindërit mund ta menaxhojnë këtë duke inkurajuar dhe modeluar sjellje të sigurta dhe duke vendosur kufizime në llojin e informacionit që ndajnë fëmijët.

A duhet të shqetësohem për sigurinë e TikTok?

Shumë njerëz dhe organizata – duke përfshirë qeverinë e SHBA dhe kompani si Wells Fargo – janë të shqetësuar se kompania mëmë e TikTok ByteDance (me bazë në Kinë) po përdor aplikacionin për të spiunuar përdoruesit në vende të tjera. Hetimet e TikTok zbuluan se politika e privatësisë së aplikacionit dhe praktikat e mbledhjes së të dhënave nuk janë në të vërtetë më keq se aplikacionet e tjera të mediave sociale dhe se shqetësimet rreth spiunimit janë ndoshta të tepërta. (Megjithatë, kompania mbikëqyr përdoruesit e aplikacionit në Kinë.)

Thënë kështu, TikTok nuk ka domosdoshmërisht një rekord të përsosur kur bëhet fjalë për privatësinë dhe sigurinë. Për shembull, ata vetëm kohët e fundit rregulluan një gabim që lejonte aplikacionin të hynte në clipboard-et e përdoruesve (ku ruhen gjërat që kopjoni dhe ngjitni) çdo tre sekonda, edhe kur ata nuk e përdornin aplikacionin. Të

 

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është