Këshilla / Rrjetet sociale

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga pranuesi. Përdoruesit e adhurojnë faktin që mund të ndajnë një moment të caktuar pa u ndërshkuar nga digitalisht – nuk duhet të mendojnë për mënyrën si do të shfaqen fotot, videot apo komentet e tyre në publikun e panjohur në të ardhmen. Snapchat është “tashmë” – jo aq shumë për të marrë foto për t’u parë më vonë në jetën e tyre (megjithëse mund ta bëjnë këtë), por për t’i lejuar njerëzit t’i përjetojnë ato tani dhe pastaj të vazhdojnë përpara.

Megjithatë, siç do të tregojmë më poshtë, ka mënyra për të ruajtur atë që ndani. Kështu që askush nuk duhet të zhvillojë një ndjenjë të rremë sigurie.

Karakteristikat e Snapchat Snaps.

Fotot dhe imazhet quhen “Snaps”, të cilat i përshtatni me filtra (tekst, emojis, stikera, vizatime) ose leza (efekte të veçanta, si ndryshimi i zërit ose zëvendësimi i fytyrës). Për të hyrë në filtra, bëni një foto ose video, pastaj tërhiqni djathtas. Për Lenses, përdorni kamerën e selfit të telefonit tuaj për të aktivizuar funksionin. Pasi keni krijuar një Snap, ndajeni atë me një ose më shumë miq ose me të gjithë.
Snaps fshihen nga parazgjedhja. Snaps zhduken pasi janë parë nga pranuesi si “fjalët në një bisedë”, por mos harroni se është e mundur që dikush të bëjë një skedar të ekranit ose të regjistrojë ekranin me telefonin ose pajisjen tjetër. Ju njoftoheni nëse dikush bën një skedar të ekranit, por nuk keni siguri nëse ata fotografiojnë ekranin me një kamerë tjetër ose pajisje. Biseda dhe thirrje. Ju mund të bisedoni me video, foto, audio ose tekst në Snapchat. Një përdorues nuk mund të marrë bisedë në një me një nga dikush që nuk e ka miratuar si miq.

Harta e Snapchat. Snap Map ju lejon të ndani vendndodhjen tuaj me të gjithë miqtë, me disa miq ose me të gjithë (vendndodhja juaj është e fikur si parazgjedhje) dhe të shihni Snaps dhe Stories të ngjarjeve, vendeve, lajmeve të fundit dhe më shumë nga e gjithë bota. Nëse zgjidhni të ndani vendndodhjen tuaj, audiencat me të cilat ndani mund të shohin vendndodhjen tuaj të përditësuar çdo herë që hapni aplikacionin Snapchat. Lëvizni përgjatë Hartës për të parë vendndodhjen e miqve që kanë zgjedhur të ndajnë vendndodhjen e tyre me ju. Nëse dërgoni një Snap në Historinë Tonë, hapësira publike e Snapchat, mund të shfaqet publikisht në Hartën e Snapchat në vendndodhjen e saktë ku u mor.

Ghost Mode do të thotë që nuk po ndani vendndodhjen tuaj me askënd.

My story. Snaps që shtoni këtu do të jenë të shihshëm nga miqtë tuaj për 24 orë në rradhë kronologjike, duke ju lejuar të lidhni Snaps bashkë në një narrativë të gjatë, në mënyrën që ju të keni përjetuar atë në të vërtetë.

Our Story. Kjo është hapësira publike e Snapchat, ku çdo njeri mund të ndajë me komunitetin më të gjerë, megjithatë, në kundërshtim me aplikacionet e tjera sociale, Snapchat nuk lejon komente publike. Përmbajtja e publikuar në Historinë Tonë mund të shfaqet publikisht në Hartën e Snapchat dhe madje jashtë aplikacionit. Qasja në Historinë Tonë bëhet përmes tab-it Discover, i cili gjithashtu përmban përmbajtje të kuruar nga botuesit e lajmeve, krijuesit (“Snap Stars”), kompanitë e argëtimit dhe Snapchat.

Memories. Koleksioni juaj i Snaps dhe Stories të ruajtura. Mund të zgjidhni gjithashtu të ruani disa Kujtime në seksionin “My Eyes Only” i mbrojtur me fjalëkalim, i cili është një veçori e rëndësishme për prindërit të jenë të vetëdijshëm.

Këshilla për ju dhe fëmijët tuaj

  • Manage your settings. Cilësimet e privatësisë së Snapchat janë të rëndësishme për t’u kuptuar. Cilësimi i parazgjedhur “My Friends” i lejon përdoruesit vetëm të dërgojnë dhe të marrin media nga përdoruesit që kanë shtuar në listën e miqve të tyre. Ne rekomandojmë që çdo i mitur që përdor Snapchat të vazhdojë të përdorë këtë cilësim.
  • Personal information. Kujtojuni fëmijëve tuaj që të jenë të kujdesshëm në lidhje me ndarjen e çdo informacioni personal të identifikueshëm. Informacioni financiar dhe mjekësor nuk duhet të ndahet kurrë. Numrat e telefonit dhe adresat e shtëpisë duhet të ndahen vetëm, sipas nevojës, me miqtë ose familjen që ju besoni me atë informacion.
  • Saving Snaps. Edhe pse Snaps nuk ruhen si parazgjedhje, është gjithmonë e mundur që krijuesi të ruajë një Snap përpara se ta dërgojë ose që një shikues të marrë një pamje ekrani. Dikush madje mund të bëjë një fotografi të ekranit me një aparat tjetër ose të përdorë mjete të tjera për të ruajtur një kopje. Pra, është e rëndësishme t’u kujtoni fëmijëve që të mos dërgojnë kurrë Snaps që janë të paligjshme, që mund t’i sjellin në telashe tani ose në të ardhmen, ose do të ishin të sikletshme nëse shiheshin nga njerëz si gjyshërit ose oficerët e pranimeve në kolegj ose punëdhënësit e ardhshëm.
  • Mbroni fjalëkalimet dhe konfiguroni vërtetimin me dy faktorë. Ashtu si të gjitha shërbimet, sigurohuni që fëmijët tuaj të kenë një fjalëkalim të fortë dhe unik që nuk e ndajnë me askënd. Nëse dikush ka fjalëkalimin e tij, është e mundur që ai ta imitojë atë ose të komprometojë llogarinë e tij. Për më shumë rreth kësaj, vizitoni ConnectSafely.org/Passwords.
  • Kontrollet e nivelit të pajisjes. Sistemet operative Android dhe iOS ofrojnë kontrolle prindërore për pajisjet mobile. Përdorni këto për të menaxhuar në mënyrë aktive përdorimin e telefonit të fëmijës suaj. Për këshilla të përgjithshme mbi kontrollet prindërore, vizitoni ConnectSafely.org/Controls.
  • Keeping it real. Snapchat është një shërbim i krijuar për miqtë e “jetës reale”, por ka ende mënyra që fëmijët tuaj të gjejnë njerëz që nuk i njohin (si p.sh. gjetja e emrit të përdoruesit të Snapchat-it në shërbime të tjera). Kujtojuni fëmijëve tuaj se është më mirë të miqësohen vetëm me njerëz që i njohin në jetën reale dhe nuk është e sigurt të takohen me një person që takojnë në internet.
  • Location considerations. Mësojini fëmijët tuaj të jenë të kujdesshëm për të ndarë vendndodhjen e tyre. Ne rekomandojmë që adoleshentët të qëndrojnë në modalitetin Ghost me të gjithë, përveç anëtarëve të ngushtë të familjes dhe disa miqve të besuar.
  • Bullying. Ngacmimi shkel Udhëzimet e Komunitetit të Snapchat dhe nuk tolerohet në platformë. Sigurohuni që të flisni me fëmijët tuaj përse ngacmimi është i gabuar. Gjithashtu, kujtojuni atyre që të flasin me ju ose me ndonjë të rritur tjetër të besuar, nëse ata janë ndonjëherë në pranimin e përmbajtjeve ngacmuese ose të padëshiruara. Për më shumë këshilla për të folur me fëmijët tuaj rreth bullying kibernetik, vizitoni connectsafely.org/cyberbullying.
  • Nudity. Përveç shkeljes së standardeve të komunitetit të Snapchat, adoleshentët duhet të dinë se shkëmbimi i imazheve nudo ose seksualisht të qarta të kujtdo nën 18 vjeç, duke përfshirë edhe veten e tyre, mund të jetë një krim i rëndë. Për më shumë rreth kësaj, shihni connectsafely.org/tips-for-dealing-with-teen-sexting/.

Çfarë duhet të bëni në lidhje me ngacmimet ose Snaps të padëshiruara

Nëse cilësimet e adoleshentit tuaj janë caktuar në “Miqtë e mi”, por ai ende po merr fotografi abuzive nga një përdorues tjetër, ata duhet ta bllokojnë përdoruesin dhe t’i raportojnë ato te ekipi i sigurisë së Snapchat.

Block. Snapchat i lejon përdoruesit të bllokojnë miqtë që t’u dërgojnë atyre Snaps ose Chats ose të shohin Historinë e tyre. Shtypni dhe mbani shtypur emrin e personit dhe prekni Më shumë dhe më pas Blloko.

Report abuse. Shtypni dhe mbani shtypur Snap dhe trokitni lehtë mbi ikonën e flamurit. Nëse dikush merr foto të papërshtatshme ose dikush e ngacmon atë, kontaktoni ekipin e sigurisë së Snapchat duke shkuar te support.snapchat.com/en-US/ca/policies-and-safety dhe duke lundruar te skeda “Raporto një shqetësim sigurie” në meny. . Nëse hasni ndonjë gjë që duket të jetë e paligjshme ose e rrezikshme, ose nëse keni arsye të besoni se dikush është në rrezik të lëndimit ose të vetëdëmtohet, kontaktoni menjëherë organet e zbatimit të ligjit vendas.

Disa mendime mbyllëse për prindërit

Snapchat është një nga aplikacionet më të njohura që përdorin fëmijët, por aplikacionet e reja po shfaqen gjatë gjithë kohës. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të flisni me fëmijët tuaj dhe t’i ndihmoni ata të zhvillojnë aftësi të të menduarit kritik për të qëndruar të sigurt në jetën e tyre dixhitale – siguria zakonisht ka të bëjë më shumë me mënyrën se si e përdorni një aplikacion sesa atë aplikacion të veçantë që përdorni.

Si prindër, është thelbësore të mbani linjat e komunikimit të hapura dhe të punoni së bashku për të kuptuar se çfarë është e përshtatshme për familjen tuaj për sa i përket sigurisë, privatësisë, reputacionit dhe menaxhimit të kohës. Në përgjithësi funksionon më mirë të flisni me fëmijët tuaj për mjetet e tyre të preferuara – me interes të vërtetë, jo me frikë – sepse ata kanë më shumë gjasa të vijnë tek ju kur kanë nevojë për ndihmë dhe ju keni më shumë gjasa të mbaheni të informuar rreth teknologjinë që përdorin.

5 pyetjet kryesore rreth Snapchat nga prindërit

Pse fëmijët e duan Snapchat?

Fëmijët e duan Snapchat sepse u pëlqen të flasin me miqtë e tyre. Snapchat është një mënyrë spontane dhe krijuese për të komunikuar me imazhet dhe videot që përdoruesit i personalizojnë në mënyra që janë thjesht argëtuese. Është lozonjare dhe “në moment”, një ndryshim freskues nga bota e mediave sociale ku shpesh bëheni shuma e gjithçkaje që keni ndarë.

A ka Snapchat një moshë minimale?

Po, mosha minimale është 13 vjeç, në përputhje me Ligjin e SHBA-së për Mbrojtjen e Privatësisë në internet të Fëmijëve (COPPA). Snapchat kërkon një datë lindjeje pas regjistrimit dhe nëse data e lindjes tregon se përdoruesi është nën 13 vjeç, ata nuk lejohen të krijojnë një llogari.

Cilat janë rreziqet e përdorimit të Snapchat?

Ashtu si me të gjitha mediat dixhitale, ka rreziqe në transmetimin e informacionit personal si vendndodhjen te të huajt dhe postimin e përmbajtjes që shkel Udhëzimet e Komunitetit të Snapchat. Dhe përdoruesit duhet të dinë se ka mënyra që të tjerët të kapin pothuajse çdo përmbajtje dixhitale, duke përfshirë imazhet dhe videot “të zhdukura” në Snapchat.

A duhet që fëmijët e mi të ndajnë vendndodhjen e tyre në Snapchat?

Snapchat përdor vendndodhjen për veçori si Filtrat, Kërkimi, Snap Map dhe reklamat. Modaliteti Ghost do të thotë që ju nuk po e ndani vendndodhjen tuaj me askënd në aplikacion. Mësojini fëmijët tuaj të jenë të kujdesshëm për të ndarë vendndodhjen e tyre. Ne rekomandojmë që adoleshentët të qëndrojnë në modalitetin Ghost me të gjithë, përveç anëtarëve të ngushtë të familjes dhe disa miqve të besuar.

Cilat janë mënyrat e tjera për t’i ndihmuar fëmijët e mi të qëndrojnë të sigurt në Snapchat?

Një përvojë pozitive në Snapchat në fund të fundit varet nga mënyra se si përdoret. Është e rëndësishme të flisni me fëmijët për të qenë të zhytur në mendime gjatë përdorimit të mediave sociale. Kujtojuni fëmijëve tuaj se duhet të flasin me një të rritur të besuar kur shohin diçka që i shqetëson dhe të shmangin takimin me të huaj, edhe nëse kanë një miqësi në internet me ta. Prindërit duhet gjithashtu të sigurohen që cilësimet e privatësisë së fëmijëve të tyre të jenë vendosur vetëm në “Miqtë e Mi”. Do të gjeni shumë më tepër këshilla për të gjitha format e teknologjisë së lidhur në ConnectSafely.org.

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është