Gjuha e urrejtjes / Tematikat

Çfarë është informacioni i rremë (Fake News)?

Këshilla për Mësuesit

Informacion i rremë v Fake News

Ekspertët tani rekomandojnë që të shmanget termi ‘lajme të rreme’, ose të paktën të kufizohet përdorimi i tij, pasi termi ‘lajme të rreme’ është i lidhur ngushtë me politikën dhe kjo lidhje mund të ngushtojë në mënyrë jo të mirë fokusin e çështjes. Termi ‘informacion i rremë ’është i preferueshëm pasi mund t’i referohet një game të larmishme dezinformimi që mbulon tema të tilla si shëndetësia, mjedisi dhe ekonomia në të gjitha platformat dhe zhanret, ndërsa ‘lajmet e rreme’ kuptohen më ngushtë si histori të lajmeve politike.

Çfarë është informacioni i rremë?

Shumë gjëra që lexoni në internet, veçanërisht në burimet tuaja të mediave sociale mund të duken të vërteta, shpesh nuk janë. Informacioni i rremë është lajmi, histori ose mashtrim i krijuar për të keqinformuar ose mashtruar qëllimisht lexuesit. Zakonisht, këto histori krijohen për të ndikuar në pikëpamjet e njerëzve, për të shtyrë një agjendë politike ose për të shkaktuar konfuzion dhe shpesh mund të jenë një biznes fitimprurës për botuesit online. Informacioni i rremë mund t’i mashtrojë njerëzit duke u dukur si faqe në internet të besueshme ose duke përdorur emra të ngjashëm dhe adresa uebi për organizata me reputacion të lajmeve.

Sipas Martina Chapman (Eksperte për Shkathtësinë e Mediave), ka tre elemente të lajmeve të rreme; ‘Mosbesim, keqinformim dhe manipulim’.

Ngritja e informacionit të rremë

Informacioni i rremë nuk është i ri, megjithatë është bërë një temë e nxehtë që nga viti 2017. Tradicionalisht ne i morëm lajmet tona nga burime të besueshme, gazetarë dhe media, të cilave u kërkohet të ndjekin kodet e rrepta të praktikës. Sidoqoftë, interneti ka mundësuar një mënyrë krejt të re për të botuar, ndarë dhe konsumuar informacione dhe lajme me shumë pak rregulla apo standarde editoriale.

Shumë njerëz tani marrin lajme nga faqet dhe rrjetet e mediave sociale dhe shpesh mund të jetë e vështirë të thuash nëse historitë janë të besueshme apo jo. Mbingarkesa e informacionit dhe mungesa e përgjithshme e të kuptuarit se si funksionon interneti nga njerëzit ka kontribuar gjithashtu në një rritje të lajmeve të rreme ose historive të mashtrimeve. Faqet e mediave sociale mund të luajnë një rol të madh në rritjen e shtrirjes së këtyre historive.

Llojet e informacionit të rremë

Ka mendime të ndryshme kur bëhet fjalë për identifikimin e llojeve të informacionit të rremë. Sidoqoftë, kur bëhet fjalë për vlerësimin e përmbajtjes në internet, ka lloje të ndryshme të lajmeve të rreme ose mashtruese, për të cilat duhet të jemi të vetëdijshëm. Kjo perfshin:

  1. Clickbait

Këto janë histori që janë sajuar qëllimisht për të fituar më shumë vizitorë të faqeve të internetit dhe për të rritur të ardhurat nga reklamat për faqet e internetit. Historitë e Clickbait përdorin tituj sensacionalistë për të tërhequr vëmendjen dhe për të çuar klikimet në faqen e internetit të botuesit, normalisht në kurriz të së vërtetës ose saktësisë.

  1. Propaganda

Historitë që janë krijuar për të mashtruar qëllimisht audiencat, promovojnë një këndvështrim të njëanshëm ose kauzë ose agjendë të veçantë politike.

  1. Satira / Parodia

Shumë faqe në internet dhe llogari të mediave sociale publikojnë lajme të rreme për argëtim dhe parodi. Për shembull; The Onion, Waterford Whispers, The Daily Mash, etj.

 

  1. Gazetari e ngathët

Ndonjëherë reporterët ose gazetarët mund të botojnë një histori me informacione jo të besueshme ose pa kontrolluar të gjitha faktet që mund të mashtrojnë audiencën. Për shembull, gjatë zgjedhjeve në SHBA, shitësi i modës Urban Outfitters publikoi një Udhëzues për Ditën e Zgjedhjeve, udhëzuesi përmbante informacione të pasakta që u tregonin votuesve se kishin nevojë për një needed kartë të regjistrimit të votuesve ’. Kjo nuk kërkohet nga asnjë shtet në Sh.B.A për votim.

  1. Tituj mashtrues

Historitë që nuk janë plotësisht të rreme mund të shtrembërohen duke përdorur tituj mashtrues ose sensacionalist. Këto lloje të lajmeve mund të përhapen shpejt në faqet e mediave sociale ku vetëm titujt dhe copëzat e vogla të artikullit të plotë shfaqen në burimet e lajmeve të audiencës.

  1. Lajme të njëanshme / të anuara

Shumë njerëz tërhiqen nga lajmet ose historitë që konfirmojnë bindjet e tyre ose paragjykimet dhe lajmet e rreme mund të bëjnë pre e këtyre paragjykimeve. Burimet e lajmeve në rrjetet sociale kanë tendencë të shfaqin lajme dhe artikuj që ata mendojnë se do të na pëlqejnë bazuar në kërkimet tona të personalizuara.

 

Modeli i biznesit të rremë të informacionit

Interneti dhe mediat sociale e kanë bërë të lehtë për këdo që të publikojë përmbajtje në një faqe në internet, blog ose profil të mediave sociale dhe potencialisht të arrijë audienca të mëdha. Me kaq shumë njerëz që tani marrin lajme nga faqet e mediave sociale, shumë krijues / botues të përmbajtjes e kanë përdorur këtë në avantazhin e tyre.

 

Informacioni i rremë mund të jetë një biznes fitimprurës, duke gjeneruar shuma të mëdha të të ardhurave nga reklamat për botuesit që krijojnë dhe botojnë histori që bëhen virale. Sa më shumë klikime të marrë një histori, aq më shumë para fitojnë botuesit në internet përmes të ardhurave nga reklamat dhe për shumë botues media sociale është një platformë ideale për të ndarë përmbajtjen dhe për të nxitur trafikun në internet.

 

Informacion i rremë, Media Sociale dhe Flluska e Filtrit

Në një artikull të fundit mbi shkrim-leximin në media, Hugh Linehan vuri në dukje; “Media nuk konsumohet më në mënyrë pasive – është krijuar, ndarë, pëlqyer, komentuar, sulmuar dhe mbrojtur në të gjitha llojet e mënyrave të ndryshme nga qindra miliona njerëz. Dhe algoritmet e përdorura nga kompanitë më të fuqishme të teknologjisë – Google dhe Facebook në veçanti – janë krijuar në mënyrë të shkëlqyeshme për të personalizuar dhe përshtatur këto shërbime në profilin e secilit përdorues. ”

 

Kur hyjmë në internet ose kur hyjmë në një rrjet social ne zakonisht paraqitemi me lajme, artikuj dhe përmbajtje bazuar në kërkimet tona në internet. Kjo lloj përmbajtje ka tendencë të pasqyrojë pëlqimet tona, pikëpamjet dhe besimet tona dhe për këtë arsye na izolon nga pikëpamjet dhe mendimet e ndryshme. Kjo shpesh referohet si një flluskë filtri.

 

Çfarë mund të bëjmë për informacionin e rremë?

Google dhe Facebook kanë njoftuar masa të reja për të trajtuar lajmet e rreme me futjen e mjeteve të raportimit dhe shënjimit. Organizatat e medias si BBC dhe Channel 4 gjithashtu kanë krijuar faqe për kontrollimin e fakteve Ndërsa këto janë zhvillime të mirëseardhura, shkrim-leximi i medias dixhitale dhe zhvillimi i aftësive për të vlerësuar në mënyrë kritike informacionin janë aftësi thelbësore për këdo që lundron në internet dhe veçanërisht për të rinjtë.

 

Sasia e madhe e informacionit në dispozicion në internet dhe rritja e lajmeve të rreme nxjerr në pah nevojën për mendim kritik. Fëmijët duhet të zhvillojnë të menduarit kritik që në moshë të vogël. Kjo është një aftësi kryesore për të rinjtë për t’u zhvilluar kur hyjnë në arsimin e nivelit të tretë dhe përgatiten për vendin e punës.

 

Si të dallojmë informacionin e rremë?

Ka një numër gjërash për të parë kur vlerësoni përmbajtjen në internet.

Shikoni nga afër

Kontrolloni burimin e historisë, a e njihni faqen e internetit? A është një burim i besueshëm / i besueshëm? Nëse nuk jeni të njohur me faqen, shikoni në seksionin rreth ose gjeni më shumë informacion në lidhje me autorin.

Shikoni përtej titullit

Kontrolloni të gjithë artikullin, shumë histori të lajmeve të rreme përdorin tituj sensacionalistë ose tronditës për të tërhequr vëmendjen. Shpesh titujt e historive të reja të rreme janë në të gjitha kapakët dhe përdorin pikëçuditje.

Kontrolloni burime të tjera

A raportojnë lajme / media të tjera me reputacion mbi historinë? A ka ndonjë burim në histori? Nëse është kështu, kontrolloni që ato janë të besueshme ose nëse ekzistojnë edhe ato!

Kontrolloni faktet

Historitë me informacion të rremë shpesh përmbajnë data të pasakta ose afate kohore të ndryshuara. Alsoshtë gjithashtu një ide e mirë të kontrolloni kur artikulli u botua, është aktual apo një lajm i vjetër?

Kontrolloni paragjykimet tuaja

A po ndikojnë pikëpamjet apo bindjet tuaja në gjykimin tuaj për një lajm apo reportazh të lajmeve?

A është një shaka?

Faqet satirike janë të njohura në internet dhe nganjëherë nuk është gjithmonë e qartë nëse një histori është thjesht një shaka apo parodi… Kontrolloni faqen e internetit, a njihet për satirë apo për krijimin e historive qesharake?

Çfarë është informacioni i rremë (Fake News)?

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është