Gjuha e urrejtjes / Tematikat

Çfarë është manipulimi e abuzimi seksual (grooming) në internet?

Ka shans që fëmija juaj të takojë njerëz në internet që nuk janë ata që thonë se janë. Grooming është një fjalë e përdorur për të përshkruar njerëzit që miqësohen me fëmijët në mënyrë që të përfitojnë prej tyre për qëllime seksuale. Shumë prindër shqetësohen për manipulimin në internet, prandaj është e rëndësishme të flisni me fëmijët tuaj se si të qëndrojnë të sigurt.

Faktet dhe statistikat e grooming në internet

Shqetësim – Pothuajse një në pesë të rinj që ndanin nudo ose u shantazhuan, u ngacmuan për të dërguar më shumë foto.

Burimi: Cybersurvey- Në fjalët e tyre – Jeta Dixhitale e Nxënësve të Shkollës

Shqetësim – 30% e 12-15 vjeçarëve thanë se ishin kontaktuar nga një i huaj në internet që donte të ishte shoku i tyre.

Burimi: Ofcom – Fëmijët dhe prindërit raportojnë përdorimin dhe qëndrimet e mediave 2020-21

Si ndodh manipulimi në internet?

Është e lehtë të pretendosh të jesh dikush tjetër në internet, i njohur shpesh si falsifikim në internet. Fëmijët ndonjëherë mund të përfundojnë në biseda me njerëz, identitetin e të cilëve mund të mos e dinë.

Manipuluesit online mund të përdorin një profil të rremë

Ata mund të shkojnë në një rrjet social të përdorur nga të rinjtë dhe të shtiren si një prej tyre. Ata mund të përpiqen të fitojnë besim duke përdorur fotografi të profilit të rremë, duke pretenduar të kenë interesa të ngjashëm, duke ofruar dhurata dhe duke i thënë fëmijës gjëra të këndshme.

Manipuluesit krijojnë besim midis tyre dhe fëmijës

Pasi të kenë besimin e fëmijës, dhëndri shpesh e drejton bisedën drejt përvojave të tyre seksuale, madje duke u kërkuar që të dërgojnë fotografi seksuale ose video të tyre. Disa mund të përpiqen të krijojnë një takim apo edhe të shantazhojnë fëmijët duke kërcënuar se do të ndajnë fotografitë ose videot me familjen dhe miqtë e fëmijës.

Marrëdhëniet ekzistuese mund të shfrytëzohen nga një manipulues

Manipuluesit online nuk janë gjithmonë të huaj. Në shumë situata, ata mund t’i kenë takuar tashmë përmes familjes ose aktiviteteve të tyre shoqërore dhe të përdorin internetin për të krijuar marrëdhënie me ta. Ndonjëherë fëmijët nuk e kuptojnë se janë pastruar dhe mendojnë se personi është i dashuri ose e dashura e tyre.

Çfarë është manipulimi e abuzimi seksual (grooming) në internet?

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është