Gjuha e urrejtjes / Tematikat

Krijimi i Fjalëkalimeve të Forta

Fjalëkalimet janë thelbësore për internetin tonë në mënyrë të sigurt, megjithatë ndonjëherë mund të zbulojmë se po përdorim të njëjtin fjalëkalim për faqe të shumta ose zgjedhim gjëra që i kemi të lehta për t’u mbajtur mend. Nëse keni tendencë ta bëni këtë, duhet të jeni të vetëdijshëm se ka një shans më të lartë që të rrezikohet siguria juaj në internet.

Njerëzit nuk janë shumë të mirë për të dalë me fjalëkalime krejtësisht të rastësishme, ne e kemi të vështirë të mbajmë mend. Shumë prej nesh zgjedhin fjalëkalime për të bërë me vendndodhjen, familjen, emrin, ditëlindjen, marrëdhëniet ose ndonjëherë kafshët tona shtëpiake. Këto fjalëkalime mund të merren me mend nga dikush që njohim ose mund të merren të dhëna nga platformat tuaja të rrjeteve sociale. Prandaj, ato hackohen më lehtë dhe nuk duhet të përdoren.

Është e rëndësishme që ju dhe familja juaj të jeni të vetëdijshëm se çfarë është një fjalëkalim i dobët dhe i fortë dhe se si mund të krijoni një fjalëkalim më të sigurt. Flisni me fëmijën tuaj për fjalëkalimet e tij, sigurohuni që ata nuk e ndajnë fjalëkalimin e tyre me askënd tjetër. Për të ndihmuar fëmijët më të vegjël të kuptojnë rëndësinë e fjalëkalimeve, mund të përdorni Paketën tonë të e-Sigurisë Familjare. Sigurohuni që ju dhe familja juaj përdorni fjalëkalime të forta për të gjitha faqet e internetit dhe kurrë mos përdorni të njëjtin fjalëkalim dy herë. Fjalëkalimi juaj është linja juaj e parë e mbrojtjes kundër hackimit. Mos e bëni më të lehtë për ta.

Vendosja e një vërtetimi me dy faktorë mund të jetë shumë e vlefshme. Kjo mund të bëhet në shumicën e faqeve të rrjeteve sociale. Kjo është një shtresë e shtuar e sigurisë në llogarinë tuaj. Nëse ka një përpjekje hyrjeje nga një pajisje që normalisht nuk e përdorni, Facebook do t’ju kërkojë të futni një kod të veçantë që mund t’i dërgohet një prej pajisjeve tuaja të regjistruara. Për të aktivizuar ose menaxhuar vërtetimin me dy faktorë:

Shkoni te Settings

Zgjidhni ‘Siguria dhe identifikimi’

Gjeni titullin e katërt ‘Vendosja e sigurisë shtesë’ dhe zgjidhni vërtetimin me dy faktorë

Për ta aktivizuar këtë, kliko “Redakto”

Ndiqni udhëzimet në ekran për të zgjedhur metodën e vërtetimit që dëshironi

Klikoni ‘Aktivizo’.

3 këshilla për krijimin e fjalëkalimeve të forta

Ka disa hapa të thjeshtë që mund të ndërmerrni për të siguruar që keni krijuar një fjalëkalim mjaft të fortë. Disa uebfaqe tani lejojnë vetëm fjalëkalime që përshtaten me kritere të caktuara: gjatësia minimale e fjalës, një përzierje e shkronjave të mëdha dhe të vogla, përdorimi i karaktereve speciale etj. Ne kemi dalë me tre këshilla të thjeshta se si të sigurojmë që mendoni për një fjalëkalim të mirë.

Gjatësia e fjalëkalimit: Ndërsa shumica e faqeve kërkojnë minimumi 8 karaktere, provoni dhe keni minimumi 10. Fjalëkalimet më të gjata janë më të mira. Provoni dhe përzieni numrat, shkronjat dhe karakteret speciale në një renditje të rastësishme.

Zgjedhja e Fjalës: Mundohuni të mos përdorni fjalë fjalori si ‘shtëpi’, ‘qen’ apo edhe fraza ose shprehje të zakonshme. Këto janë më të lehta për tu thyer. Pse të mos shtoni disa karaktere speciale për t’i bërë ato më të sigurta. Për shembull, në vend të fjalëkalimit ‘Ilovemydog’ ju mund ta ndryshoni atë në ‘sy <3m.Y.do9’.

Paparashikueshmëria: Një mënyrë e shkëlqyeshme për të krijuar një fjalëkalim të rastësishëm do të ishte thjesht të përplasni gishtat me tastierën, të shihni se çfarë del. Por si do ta kujtonit? Një fjali e rastësishme mund t’ju ndihmojë. Për shembull: Unë një herë shkova në kopshtin zoologjik dhe pashë një kangur qesharak. Unë mund të përdor shkronjat e para ose të fundit nga secila prej fjalëve në këtë fjali për të krijuar: iowttzasafk. Pastaj mund të ndryshoj disa nga këto në karaktere dhe numra të veçantë, të shtoj kllapa me shkronja të mëdha dhe të vogla, ndalesa ose nënvizime në një rend me të cilin jam i kënaqur: 1owTtza.5aFk. Gjëja më e mirë për këtë metodë është se ajo është unike për ju dhe shumë më e vështirë për tu thyer. Thjesht mos harroni të përdorni të njëjtin fjalëkalim për më shumë se dy faqe në internet.

Krijimi i Fjalëkalimeve të Forta

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është