Gjuha e urrejtjes / Tematikat

Mbrojtja e Shëndetit Mendor Online

Cilat janë hapat që duhet të ndërmarrin prindërit nëse ndiejnë se fëmija i tyre vuan nga problemi i shëndetit mendor për shkak të stresit dhe përdorimit të mediave sociale?

Disa vjet më parë, kur fillova të studioj efektet e mediave sociale tek të rinjtë, shqetësimi ishte për aksesin në gjëra të tilla si pornografia dhe mundësinë e afrimit të fëmijëve nga të huajt në internet. Ndërsa këto janë ende çështje të rëndësishme për tu adresuar, unë mendoj se gjithnjë e më shumë janë aspektet më të fshehura të botës në internet që kanë potencialin të ndikojnë në shëndetin mendor të fëmijëve tanë.

Të rinjtë jetojnë në një botë sot që është vazhdimisht e lidhur dhe ndërsa kjo vjen me përfitime, ajo gjithashtu vjen me një ndjenjë që jeni vazhdimisht i dukshëm, dhe sipas zgjatjes gjykohet. Kjo rrit vetëdijen për shikueshmërinë tuaj dhe qasjen në mendimet e njerëzve të tjerë në lidhje me; si duken, sillen, veprojnë, çfarë postojnë, sa shpesh postojnë, çfarë u pëlqen, si komentojnë në profilet e të tjerëve – po i lë shumë fëmijë të ndihen të stresuar dhe të paaftë për të fikur sensin e amplifikuar të vetë-ndërgjegjësimit që mediat sociale në mënyrë të pashmangshme ju lë me.

Nëse dyshoni se fëmijët tuaj po ndiejnë presionin për të gjallëruar identitetin e tyre në internet, ka disa gjëra që mund të bëni:

Mënyrat për të mbështetur fëmijën tuaj

  1. Informohuni: Edukoni veten në lidhje me faqet e mediave sociale që fëmija juaj po përdor në mënyrë që të kuptoni me të vërtetë se çfarë po ndiejnë. Ata ka më shumë të ngjarë të marrin këshillën tuaj nëse po flisni gjuhën e tyre.
  2. Inkurajoni mendimin kritik: Jini të vetëdijshëm se si i qaseni një diskutimi me fëmijën tuaj. Shmangni gjykimin ose predikimin, përkundrazi ftojini fëmijët tuaj të flasin për ndjenjat e tyre dhe inkurajojini të mendojnë në mënyrë kritike pse bëjnë atë që bëjnë në internet, presionin që ata ndiejnë dhe sa kontroll kanë në të vërtetë.
  3. Flisni në përgjithësi: Mos kini frikë të flisni për mediat sociale si një fenomen që ndikon jo vetëm ata por të gjithë. Kjo mund ta bëjë më të lehtë për ata të hapen dhe të mendojnë në mënyrë kritike. Për shembull, ju mund të diskutoni nëse mediat sociale mund të shtrembërojnë pritjet e bukurisë ose popullaritetit ose sa ata besojnë se fotografitë ose idetë që miqtë e tyre ose në të vërtetë ata postojnë janë një portretizim realist i jetës dhe lumturisë.
  4. Pranoni që ndonjëherë gjërat mund të ndjehen mbingarkuese: Provimet, familja, pas angazhimeve në shkollë, miqtë është shumë për t’u mashtruar – bëni një pikë duke e pranuar këtë. Normalizimi i tij do të ndihmojë të përmbajë ndjenjat e ankthit. Shikoni gjithashtu sesi angazhimet e tyre në rrjetet sociale shtohen në listën e tyre për të bërë. Bërja e kësaj do ta bëjë më të lehtë për ata të flasin për kufijtë kur bëhet fjalë për sa kohë ata kalojnë duke u angazhuar në mediat sociale.
  5. Ndihmojini ata të zhvillojnë pritje reale dhe aftësi më të mira të menaxhimit të kohës: Tregojuni atyre se ju e kuptoni se sa të rëndësishme janë mediat sociale për ta dhe se ju e respektoni atë, por gjithashtu shpjegoni se ndjenjat e theksuara janë diçka për të cilën ju mund të ndiheni mirë dhe të ndihmoni. Punoni së bashku për të vendosur një orar të detyrave të shtëpisë dhe angazhimeve të tjera. Sigurohuni që të përfshini kohët e pakta nga të gjitha “duhet”, përfshirë mediat sociale. Flisni për aktivitete që mund të ndihmojnë në de-stres si aktiviteti fizik dhe krijimtaria dhe rëndësia e kohës ballë për ballë me miqtë e familjes. Ndihmojini ata të kuptojnë se ideja që 2 gjërat (lidhja on line dhe lidhja ballë për ballë) nuk duhet të përjashtojnë reciprokisht.

Mbrojtja e Shëndetit Mendor Online

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është