Si te perfshihemi

Si të përfshiheni?

Jeni i ri?
Si i ri, ju jeni objektivi kryesor i Ditës së Internetit të Sigurt, por kjo nuk do të thotë se jeni një marrës pasiv i përpjekjes kolektive drejt promovimit të një interneti më të mirë që zhvillohet çdo shkurt. Në fakt, ka një sërë mundësish për të rinjtë që të dëgjojnë zërin e tyre për çështje që kanë të bëjnë me sigurinë dhe mirëqenien e tyre në botën online, duke filluar nga kontaktimi me Qendrën tuaj Kombëtare për Internetin e Sigurt ose Komiteti i Ditës së Internetit të Sigurt dhe përfshirja në skemat e tyre të pjesëmarrjes së të rinjve. , për t’u bërë një avokat i Ditës së Internetit më të Sigurt në mediat sociale duke ndarë përvojën tuaj të mjedisit dixhital dhe aspiratat tuaja për një internet më të mirë – hidhini një sy planeve tona të mediave sociale për frymëzim. Ju gjithashtu mund të jeni ndryshimi që dëshironi të shihni në botën (online) duke qenë i sjellshëm dhe i respektueshëm ndaj të tjerëve në internet, duke mbrojtur reputacionin tuaj në internet dhe atë të të tjerëve, dhe duke kërkuar mundësi pozitive për të krijuar, angazhuar dhe ndarë në internet.

Jeni prind apo kujdestar?
Prindër dhe kujdestarë, ju luani një rol vendimtar në fuqizimin dhe mbështetjen e fëmijëve dhe të rinjve për të përdorur teknologjitë dixhitale me përgjegjësi, respekt, në mënyrë kritike dhe krijuese. Në të vërtetë, ndikimi prindëror, udhëzimi dhe edukimi kanë një ndikim të rëndësishëm dhe afatgjatë në sigurinë dhe mirëqenien e fëmijëve në botën online. Prandaj, ka shumë mënyra që ju të merrni pjesë në Ditën e Internetit të Sigurt, qoftë duke siguruar një dialog të hapur me fëmijët tuaj, duke i edukuar ata që të përdorin teknologjitë dixhitale në mënyrë të sigurt dhe pozitive, ose duke vepruar si modele dixhitale. Për t’ju ndihmuar ta arrini këtë, mund të dëshironi të hidhni një sy në galerinë e burimeve SID, ku do të gjeni një sërë burimesh për t’i përdorur me fëmijët tuaj, nga fletët e informacionit mbi mundësitë dhe rreziqet e ndryshme në internet deri te fillimet e bisedave dhe madje edhe lojërat. të cilat janë të disponueshme në gjuhë të ndryshme dhe për grupmosha të ndryshme. Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth veprimeve dhe burimeve specifike në vendin tuaj, mund të kontaktoni me Qendrën tuaj të Internetit të Sigurt ose Komitetin e Ditës së Internetit të Sigurt.

Jeni mësues apo edukator?
Si mësues ose edukator, ka mënyra të ndryshme në të cilat mund të përfshiheni në Ditën e Internetit të Sigurt. Së pari, mënyra më e rëndësishme është rritja e ndërgjegjësimit – bisedoni me kolegët tuaj për të planifikuar veprime në të gjithë shkollën dhe siguroni një fokus real me një ditë, javë apo edhe një muaj aktivitetesh më të sigurta dhe më të mira në internet. Nëse po kërkoni burime për t’ju mbështetur në këtë, shikoni galerinë e burimeve SID. Këtu, do të gjeni një sërë burimesh nga montimi dhe planet e mësimit, te lojërat e printueshme për t’u përdorur në klasë, në një sërë gjuhësh dhe për një sërë grupmoshash. Ju gjithashtu mund të dëshironi të kontaktoni Qendrën tuaj të Internetit të Sigurt ose Komitetin e Ditës së Internetit të Sigurt për të mësuar rreth veprimeve specifike në vendin tuaj. Ata gjithashtu mund të jenë në gjendje të ndihmojnë me burime më të synuara. Nëse shkolla juaj ka një llogari të mediave sociale, ju mund të mbështesni SID duke postuar në Twitter dhe duke postuar në lidhje me veprimet tuaja, dhe duke ndarë gjithashtu postimet tona. Ju mund të gjeni postime, pamje vizuale dhe kopertina të sugjeruara në planet tona të mediave sociale.

Jeni nga një organizatë apo industri?
Si përfaqësues i një organizate dhe industrie, ju jeni në një pozicion të drejtpërdrejtë për të hartuar, formësuar dhe përshtatur platformat, shërbimet dhe përmbajtjen me të cilat fëmijët dhe të rinjtë ndërveprojnë çdo ditë. Duke vepruar kështu, ju keni fuqinë për ta bërë realitet konkret një internet më të sigurt dhe më të mirë. Ju mund të përfshiheni në Ditën e Internetit të Sigurt duke krijuar dhe promovuar përmbajtje pozitive dhe shërbime të sigurta në internet – për t’ju mbështetur në këtë, ne kemi krijuar një udhëzues praktike më të mirë për përmbajtjen pozitive në internet për fëmijët, të cilin mund t’ju duket e dobishme. Ju gjithashtu mund të merrni pjesë në Ditën e Internetit të Sigurt duke fuqizuar përdoruesit tuaj më të rinj për t’iu përgjigjur çdo problemi duke ofruar këshilla të qarta sigurie, një sërë mjetesh sigurie të lehta për t’u përdorur dhe qasje të shpejtë në mbështetje nëse gjërat shkojnë keq. Së fundi, ne gjithashtu ju inkurajojmë të shprehni mbështetjen tuaj për Ditën e Internetit të Sigurt duke postuar në lidhje me veprimet tuaja në mediat sociale dhe duke shpërndarë postimet tona. Ju mund të gjeni postime, pamje vizuale dhe kopertina të sugjeruara në planet tona të mediave sociale, të cilat do të publikohen në fund të 2021/fillim të 2022, ndërsa ne numërojmë mbrapsht për ditën.

A jeni një politikëbërës?
Politikëbërësit dhe politikanët mund të promovojnë një internet më të sigurt dhe më të mirë duke vendosur kushtet për shfaqjen e një kulture në të cilën të gjithë aktorët inkurajohen dhe fuqizohen për të bërë zgjedhjet që do të garantojnë që fëmijët dhe të rinjtë të kenë përvojat më të mira të mundshme në internet. Si përfaqësues nga politika, ju mund të mbështesni Ditën e Internetit të Sigurt duke (ri)pohuar nevojën për të ofruar mundësi në kurrikulën kombëtare ose lokale për fëmijët dhe të rinjtë për të mësuar rreth sigurisë në internet, arsimimit dixhital dhe mediatik, duke siguruar që prindërit dhe kujdestarët të kenë akses në informacionin dhe burimet e duhura të mbështetjes, dhe ajo industri inkurajohet të vetërregullojë përmbajtjen dhe shërbimet e saj. Për të bërë një ndryshim afatgjatë në mjedisin dixhital, ju duhet gjithashtu të merrni drejtimin në qeverisje dhe legjislacion në mënyrë që të garantoni përfundimisht sigurinë dhe mirëqenien e fëmijëve dhe të rinjve përmes strategjive efektive të mbrojtjes së fëmijëve për botën dixhitale.

A jeni përfaqësues i medias?
Çdo shkurt, Dita e Internetit të Sigurt është një mundësi për miliona njerëz në mbarë botën për të rritur ndërgjegjësimin për sigurinë dhe mirëqenien e fëmijëve dhe të rinjve në internet. Për këtë arsye, organet e medias mund të ndihmojnë vërtet në shumëfishimin e shtrirjes globale të Ditës së Internetit të Sigurt duke e përdorur këtë rast si një mundësi për të eksploruar rëndësinë e sigurisë në internet dhe shkrim-leximit dixhital për fëmijët dhe të rinjtë në prodhimin tuaj mediatik. Për t’ju mbështetur për ta bërë këtë, për çdo fushatë ne zhvillojmë një sërë materialesh promovuese – për të filluar, hidhini një sy mesazheve kyçe të Ditës së Internetit të Sigurt. Me afrimin e ditës, ne do të ofrojmë një infografikë dhe mjete të tjera mediatike dhe do të publikojmë një numër artikujsh lajmesh rreth festimeve dhe aktiviteteve të Ditës së Internetit të Sigurt në mbarë botën. Nëse dëshironi të bëheni një avokat i Ditës më të Sigurt të Internetit, hidhini një sy planet tona të mediave sociale, të cilat janë plot frymëzim për postime dhe pamje vizuale për t’i dhënë mbështetjen tuaj kësaj dite.

https://www.saferinternetday.org/en-GB/

Si të përfshiheni?

Të ngjashme

Dita e Internetit të Sigurt 2024

Në Kosovë, Dita e Internetit të Sigurt (SID) ka një rëndësi të posaçme pasi ofron një mundësi për komunitetin lokal që të bashkohet në promovimin

Udhëzuesi i prindërve për Snapchat

Snapchat është një aplikacion i krijuar për argëtim dhe spontanitet. Nga parazgjedhje, teksti, fotot dhe videot që shpërndani, fshihen automatikisht pasi të jenë parë nga

Udhëzuesi i prindërve për TikTok

Çfarë është TikTok? TikTok është një rrjet social për ndarjen e videove të krijuara nga përdoruesit, kryesisht të njerëzve që sinkronizojnë këngët e njohura. Përdoruesit

Çfarë është Cyberbullying?

“Çfarë është bulizmi kibernetik?” “Çfarë është bulizmi kibernetik?” është një nga pyetjet më të shpeshta që na bëhet sepse shumë e dinë se çfarë është